Szmogot eszik a tetőcserép

Egy speciális anyagnak köszönhetően a Boral Roofing cég új tetőcserepe képes lebontani a nitrogén-oxid molekuláit, így segít megelőzni korunk egyik legnagyobb problémáját, a szmoggal kapcsolatos megbetegedéseket.

Közel egymillió szavazat felét zsebelte be a BoralPure nevű “szmogevő” cserép, ezzel elsöprő győzelmet aratva a The Green Thinker Network versenyén, ahol a 2011-es év legfenntarthatóbb termékét keresték a kutatók írja a hg.hu. A cserép titánium-dioxidot tartalmaz, mely egy olyan speciális hatóanyag, ami képes lebontani a szmog fő összetevőit, a nitrogén-oxid molekulákat. A “szmogevő” cserép részt vesz az autók használata közben keletkező káros anyagok megsemmisítésében, ezzel segít csökkenteni a légszennyezést, ami súlyos légzési zavarokat okozhat, valamint a növényeket is jelentősen károsítja. A WHO becslései szerint évente kb. 2,4 millió ember hal meg a légszennyezés miatt. 186 négyzetméternyi cserép egy év alatt kb. annyi nitrogén-oxidot tud megsemmisíteni, amennyit egy autó 17400 kilométer megtétele során kibocsát.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.