A kelet-kínai Hangcsou hatodikként csatlakozott azokhoz a városokhoz, amelyek az autók forgalomba helyezésének korlátozásával igyekeznek enyhíteni a közlekedési dugókon és a levegő minőségén - erről a kínai online média számolt be kedden.

Szmog: újabb kínai nagyvárosban sorsolják majd a rendszámtáblákat

A kelet-kínai Hangcsou hatodikként csatlakozott azokhoz a városokhoz, amelyek az autók forgalomba helyezésének korlátozásával igyekeznek enyhíteni a közlekedési dugókon és a levegő minőségén – erről a kínai online média számolt be kedden.

A kilencmilliós tartományi székhelyen szerdától sorsolás és aukció útján lehet majd új rendszámokhoz jutni. Számukat a helyi önkormányzat évi 80 ezerben szabta meg. A kvóta nyolcvan százalékát sorsolás útján adják ki, míg húsz százalékot árverésen értékesítenek. A kikiáltási ár 10 ezer jüan (365 ezer forint) lesz darabonként. A felmérések alapján körülbelül minden 30 igénylőből egynek lesz szerencséje. A városvezetés újraszabályozza a jelenlegi forgalomkorlátozó intézkedéseket is, s az eddigi napszakokra vonatkozó előírások helyett a rendszámok utolsó számjegyéhez igazított napi korlátozást vezet be. Más nagyvárosokhoz hasonlóan itt is minden munkanapon két számjegy kerül a “tiltólistára”.

Jelentések szerint a bevezetésre kerülő új rendelkezések híre már korábban elterjedt, ezért az elmúlt időszakban jelentősen megugrottak az autóeladások. Egyes dílerek a rendkívüli kereslet miatt állítólag a szomszédos városokból vettek át gépkocsikat.

Az első két hónapban a városban csaknem 30 százalékkal több járművet adtak el, mint egy évvel korábban. Az értékesítésből származó bevétel elérte a 12,4 milliárd jüant (452,3 milliárd forint).

Csöcsiang tartomány székvárosának útjain február végén 2,6 millió autó futott, ebből 276 ezret vásároltak tavaly. A reggeli és délutáni csúcsforgalomban az autók átlagsebessége 20 kilométer alatt van óránként. Hangcsou ahol a neves Nyugati tó is található, az ország egyik legismertebb turisztikai célpontja. Beszámolók szerint gyakran szmog borítja, s az ott mért PM2,5 érték, vagyis az egy köbméter levegőben található, 2,5 mikrométer átmérőjű vagy kisebb finom porszemcsék magas koncentrációjának csaknem 40 százalékáért az autóforgalmat tartják felelősnek. Szakértők mindazonáltal utalnak rá, a közlekedési korlátozások nem idéznek elő automatikusan a jobb levegőminőséget, amire példa Peking, Sanghaj, Kanton, Kujjang és Tiencsin város, amelyek határt szabtak az évente forgalomba helyezhető új autók számának.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.