Kezdőlap / Technológiák / Háztartási eszközök / Szigorodtak a tévékészülékekre érvényes energiaügyi előírások
Tudj meg többet: TV

Szigorodtak a tévékészülékekre érvényes energiaügyi előírások

A május elejétől érvényes új amerikai energiafelhasználási szabvány szerint a tévékészülékeknek a korábbi határértékhez képest csaknem 50 százalékkal kell kevesebbet fogyasztaniuk, ha továbbra is viselni kívánják az Energy Star jól ismert logóját.

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala által előírt 4.0-ás energiatakarékossági szabványnak például egy 50 colos (127 centiméteres) képátlójú készülék akkor felel meg, ha bekapcsolt állapotban fogyasztása a 153 kilowattórát nem haladja meg. A korábbi 3.0-ás szabvány szerint legfeljebb 318 kilowattóra volt a megengedett legnagyobb energiafelhasználás.
Az új feltételek szerint a tévékészülékek az úgynevezett kikapcsolt, azaz a készenléti módban 1 wattnál nem fogyaszthatnak több energiát.

Jóllehet az új szabvány léptéke elsőre drasztikusnak tűnhet, az ismertebb gyártók többsége már felkészült a váltásra.
A Yahoo! hírportálon (http://news.yahoo.com) megjelent beszámoló szerint az Egyesült Államokban árusított műszaki termékeknek egyelőre nem kell megfelelniük az Energy Star előírásainak, kivétel ez alól Kalifornia, ahol 2011-től kezdve csak olyan televíziókat szabad értékesíteni, amelyek eleget tesznek a szigorú energiatakarékossági szabványoknak.

További szigorítás 2012 májusától várható, amikortól egy 127 centiméteres képátlójú televízió legfeljebb 108 kilowattórát fogyaszthat, és a 60 colos (152,4 centiméteres) televízió fogyasztása érheti el a – jelenlegi szabványban a 127 centiméteres készülékre előírt – 153 kilowattórás maximumot.

Ajánlott tartalom

Megállt a hazai háztartásokban használt gépek elöregedési folyamata

Megállt a Magyarországon használt háztartási gépek elöregedésének folyamata tavaly, ugyanakkor még mindig magas az idős készülékek aránya - mondta Mészáros Fanni, az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetője a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Egy hozzászólás

  1. 153 KWh ?? nem sok az egy kicsit ? 153000 Watt/óra