Idén a korábbinál is hangsúlyosabb akciókkal és kommunikációval népszerűsítik a környezettudatosságot a Sziget fesztiválon. A vezérelv az újrahasznosítás, de a szervezők számos területen igyekeznek segíteni, aktív közreműködésre serkenteni.

Sziget – Idén még hangsúlyosabb lesz a környezettudatosság

Idén a korábbinál is hangsúlyosabb akciókkal és kommunikációval népszerűsítik a környezettudatosságot a Sziget fesztiválon. A vezérelv az újrahasznosítás, de a szervezők számos területen igyekeznek segíteni, aktív közreműködésre serkenteni.

A Hajógyári-sziget és környezete megóvása érdekében született program szemléletformáló kommunikációs akciókkal, a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának növelésével és partnerségi akciókkal operál a kitűzött környezetvédelmi célok érdekében – szerepel az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A fesztivál helyszínén három Recycling Center lesz, ahol alu/pet, elektronikai hulladékok gyűjtésére és elemgyűjtésre lesz lehetőség. Mindhárom pontot újrahasznosított bútorokkal rendezik be, upcycling design és reparáló műhelyeket indítanak: iparművész fiatalok a szigetlakók megunt, elszakadt, eltört tárgyait alakítják át valami újdonsággá. Ezeken kívül további hat kemping recepción lehet leadni alu és pet hulladékot, ajándékokért cserébe.

Aki részt vesz valamilyen tevékenységben, a #szigetrecycling hashteg használatával merchandising bónokat, kitűzőket és almát kaphat ajándékba. A legjobban teljesítő szponzorok és céges partnerek Zöld díjat nyernek. Valamennyi árustól kizárólag papírzacskókban lehet vásárolni, és leáldozik a műanyag evőeszközök és tányérok kora is, helyettük komposztálható és újrahasznosított eszközöket vezetnek be a büfék jelentős részében. Például fából készült villával, papírtányérból lehet enni a streetfood ételeket.

Száz darab gyűjtőt helyeznek el a közönségforgalmi, valamint üzemi területeken: az étkeztetőhelyeken, a kocsmákban, a backstage-ekben, a technikai bázison, a csomagmegőrzőkben, a pénztáraknál is lehetőség lesz a hulladékot szelektíven gyűjteni. A szervezők további száz csikkgyűjtő hordót állítanak fel szerte a Szigeten és a hagyományos szemétgyűjtőkből is több, mintegy ötszáz lesz a fesztivál területén.

A szervezők tavaly indított kampánya arra kéri a fesztiválozókat, hogy az általuk már nem használt sátrakat, takarókat, matracokat gyűjtsék össze azoknak az Európába érkező menekülteknek, akik olykor kénytelenek a szabad ég alatt meghúzódni. A fesztivál szervezői az utolsó napon hátrahagyott kempingeszközöket önkéntesek bevonásával összegyűjtik, és jótékonysági szervezeteknek adják át – áll a Sziget közleményében.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.