Szennyvíztisztítás áramtermeléssel?

A legújabb kutatások szerint egyes baktériumok képesek úgy kivonni a vízből a szennyező anyagokat, hogy közben hidrogén és marószóda termelésével energiát állítanak elő abból.

Az Európai Bizottság Science for Environment Policy nevű információs szolgáltatása új riportot tett közzé azokról a technológiákról, amelyek segítségével szennyvízből lehet hidrogént és más értékes vegyi anyagokat előállítani, írja a mandiner.hu. Az előzetes tanulmányok alapján az úgynevezett bioelektrokémiai rendszerek olyan elektromos aktivitású baktériumokat használnak, amelyek egyrészt eltávolítják a vizet szennyező anyagokat, másrészt hidrogént vagy marószódát vonnak ki a vízből. A technológia jelentősége abban áll, hogy képes fedezni  szennyvíz megtisztításához szükséges energiát – sőt a mikrorganizmusok alkalmazásával a módszer a jövőben akár elektromos áram előállítására is alkalmas lehet. A kutatások mindazonáltal egyelőre csak korlátozott eredményeket mutatnak fel – a szennyvízkezelési eredmények ígéretesek, ám a szélesebb körű tesztelés még várat magára.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.