Széllel hajtott aknamentesítő

Massoud Hassani Afganisztánban nőtt fel. A bátyjával minden nap a kopár hegyekkel körülvett völgyekben játszottak, ahol szinte mindig erős szél fújt.

Massoud kedvenc játéka egy kis gömb alakú szerkezet volt, melyet a szél hajtott, ezekkel versenyeztek a helyi gyerekek. Ezek gyakran túl messze gurultak, egyenesen bele egy aknamezőbe. Afganisztánban konzervatív becslések szerint is több mint 10 millió taposóakna található.  Massoud 20 évvel később az Eindhoveni Formatervező Akadémia diákjaként elhatározta, hogy visszatér hazájába, és új játékszereit direkt hajtja az aknamező közepébe. Az eredeti, saját készítésű papírszerkezeteknél húszszor nagyobb, bambuszrudakból és újrahasznosított műanyagból készült gömböket a szél hajtja, és amint egy aknára gurul, megsemmisül a robbanásban.

mine kafon

A zseniálisan egyszerű Mine Kafon legnagyobb előnye, hogy gyorsan és olcsón előállítható, így a hagyományos módszerrel nagyjából 10,000 dollárba kerülő aknamező hatástalanítást ennek töredékéért elvégzi. A gömbökbe GPS csipet is építenek, így számítógépen nyomon követhetők, és feltérkepezhetők a biztonságossá tett útvonalak. A Mine Kafon jövő márciustól a világ egyik leghíresebb modern művészeti múzeumában, a new yorki MOMA-ban lesz látható. A projektről és az aknamezők hatástalanításának fontosságáról dokumentumfilm is készül.  Massoud jelenleg céges és kormányzati támogatást keres a prototípus széleskörű alkalmazásához. Sok sikert kívánunk hozzá.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.

Nincs hozzászólás

  1. Taposó aknák vagy gyalogsági aknák ellen valóban hatásos lehet. Járművek elleni aknákhoz már át kellene alakítani, vagy egyáltalán nem is működne. Garancia pedig nincs arra hogy a két típust ne vegyesen telepítsék. Érdekes és ötletes próbálkozás mindenesetre.