Széles körben hatósági energiaárakat sürget az Energiapolitika2000

A lehető legszélesebb körben hatósági árakat kell alkalmazni az energetikában az Európai Unió korlátozásának határáig – mondta Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke a civil szervezet energiapolitikai javaslatait ismertetve hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az elnök elmondta: a társulat az állami felelősségvállalást, a nemzeti érdekek elsőbbségének érvényesítését sürgeti.
A társulat azt javasolja, hogy az Európai Unió energetikai politikáját az alap-energiahordozók közös beszerzése határozza meg, ne a végtermék közös piaca. Az EU-ban a magyar nemzeti érdeket kell érvényesíteni, de szükség lenne arra, hogy a régió országai közösen érvényesítsék érdekeiket.

A termelést a belföldi primer energiára, a lignitre és az atomenergiára kell alapozni – javasolja a társaság. Úgy vélik, hogy a magyar többségi tulajdon megtartásával keleti- és nyugati tőke bevonásával lehetne fejleszteni az atomerőművet. A megújuló energiák közül a szelet – az alacsony hatásfok miatt – fölösleges támogatni. A biomassza és geotermikus energiát viszont kifejezetten támogatni kell, de csak a hőtermelésre – mondta az elnök.
A tulajdoni viszonyokat illetően a szervezet szerint minden privatizációt le kell állítani. A javaslat szerint “az államnak elő kell segítenie, hogy teljes vertikumú önkormányzati (termelő és szolgáltató) távfűtő, sőt energiaszolgáltató társaságok jöjjenek létre”.
Az Energiapolitika 2000 javasolja a önkormányzati bérlakás intézményének bevezetését, akár úgy is, hogy az önkormányzatok visszavásárolják a lakásokat és bérbe adják “a lakótelepek közműszolgáltatásait igénybevevő, amúgy is szegény lakók”-nak.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.