Szélerőművek lepik el a Balaton partját?

A szélből csinálnának pénzt a balatoni, észak-somogyi önkormányzatok, több is igent mondott már arra a projektre, melynek keretében sikeres pályázat esetén uniós támogatással saját szélerőművet vásárolhatnak.

A siófoki Gyarmati László, a Zöldfalu program egyik tanácsadója maga is önkormányzati képviselő volt, tisztában van a helyhatóságok sanyarú pénzügyi lehetőségeivel írja az sonline.hu. – Érthető a törekvés az energiaköltségek csökkentésére, ezt csak erősíti a japán atomkatasztrófa, melynek következtében bizonyára tovább drágul az áram – mondta. Gyarmati László, a Zöldfalu program egyik tanácsadója azt mondta: hazánk legszelesebb térségében, a Móri-árokban (ez a Győr-Mór-Székesfehérvár-Dunaújváros vonal) épül több száz szélerőmű, s ezeket egyenként megvásárolhatják uniós támogatással az önkormányzatok. A Balaton-törvény eleve nem is tenné lehetővé a régiónkban ilyeneknek az építését. Évente négy-hatmillió forintot termelhet egy erőmű, s a települések eldönthetik, hogy az átvett áram árát készpénzben kérik a szolgáltatótól vagy energia formájában, ez esetben például intézményeik ellátására használhatják fel.

 
Balatonszemes nem is egy, három ilyen erőmű vásárlására is szándéknyilatkozatot tett. – Élményfürdőnk energiaellátása nagyon sok pénzbe kerül, az egyik szélerőmű ezt teljesen ki tudná váltani – így Takács József szemesi polgármester. – A másodikat az iskola, óvoda és egyéb intézményeink áramköltségeinek a csökkentésére szánjuk, míg a harmadikat a közvilágítás olcsóbbá tételére, hiszen ez is havonta kétmillió forintjába kerül most a községnek. Végső döntést még nem hozott a képviselő-testület; előremutató elképzelésnek tartjuk, ám óvatosak vagyunk, előbb tisztázni szeretnénk a finanszírozás minden részletét, azt, hogy milyen anyagi áldozatot kívánna ez az önkormányzattól.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.