Szélerőmű kivitelezője próbált megvesztegetni önkormányzati képviselőket Fejérben

Hivatali vesztegetés gyanúja miatt javasol vádemelést a rendőrség két férfi ellen, aki 30 ezer eurót ajánlott fel az egyik Fejér megyei önkormányzatnak egy szélerőmű környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásában való együttműködésért cserébe – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika közleménye szerint az 52 és a 66 éves férfi a beruházó kft.-jük nevében 2012 szeptemberében az érintett község alpolgármesterének és két önkormányzati képviselőjének e-mailt küldött, amelyben 30 ezer euróval (akkori árfolyamon 8,5 millió forinttal) kívánták megvesztegetni őket. Arra akarták rávenni őket, hogy cégük egyik projektjének környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásában működjenek közre.

Az önkormányzatnak meg kellett volna változtatnia korábbi döntését, és hozzá kellett volna járulnia ahhoz, hogy a településen épülő szélerőműhöz a költségesebb földkábel helyett az olcsóbb légkábelt használhassák. Az együttműködésért cserébe az önkormányzat két részletben kapta volna kézhez a beígért összeget.

Az ügylet meghiúsult, mert az önkormányzat nem fogadta el az ajánlatot, és feljelentést tett a rendőrségen.

A Fejér megyei rendőrség a cég székhelyén, illetve a két cégvezető lakásán is házkutatást tartott, számos iratot lefoglaltak, és egyikük számítógépéről kimentették azt az e-mailt is, amelyben a vesztegetést megkísérelték.

A két férfit háromrendbeli hivatali vesztegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Vallomásukban arra hivatkoztak, hogy az üzleti életben bevett gyakorlat a szubjektív ellenállást megfelelő anyagi juttatás fejében “tűrési” kategóriába terelni. A két gyanúsított szabadlábon védekezik. Az MTI információi szerint a megvesztegetni próbált alpolgármester és a képviselők baracskaiak. Az ügyben sem Boriszov Zoltán (független) polgármester, sem Becsei Andrásné (független) alpolgármester nem kívánt nyilatkozni.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.

Nincs hozzászólás

  1. Sztem forditva tortent…
    Megmondtak a kivitelezonek, hogy mennyi az annyi, o meg sokallta, talan meeg rendorseggel is fenyegetozott…fityiszeek megmutattak, ki az ur…