Tíz évvel ezelőtt még egy száz wattos égő sem gyulladt volna fel a megtermelt szélenergiától, míg jelenleg az országos energiatermelés 4,47 százalékát szélerőművek biztosítják. Tavaly azonban megtorpant a fejlődés.

Szélenergia-biznisz: alábbhagyott a kezdeti lendület Romániában

Tíz évvel ezelőtt még egy száz wattos égő sem gyulladt volna fel a megtermelt szélenergiától, míg jelenleg az országos energiatermelés 4,47 százalékát szélerőművek biztosítják. Tavaly azonban megtorpant a fejlődés.

Románia éveken át az európai elithez tartozott a szélenergia hasznosításának tekintetében. 2012-ben 370 szélturbinát építettek az országban, melyek összesen 923 MW energiát tudtak megtermelni. Az Európai Szélenergia Egyesület (EWEA) adatai szerint ez a 8 százalékát tette ki az abban az évben a kontinensen beüzemelt új termelési kapacitásnak, csupán négy, területileg jóval nagyobb és gazdaságilag lényegesen fejlettebb állam előzött meg bennünket: Németország (20 százalék), Nagy Britannia (16 százalék), Olaszország (11 százalék) és Spanyolország (9 százalék). Időközben megakadt az ugrásszerű fejlődés, tavaly uniós szinten a 17-ik helyen szerénykedtük az új termelési kapacitás tekintetében, mindössze 23 MW-tal, ami az EU-s összteljesítménynek 0,2 százaléka.

A drámai visszaesés hátterében az áll, hogy 2014-gyel kezdődően a kormány tetemesen visszafogta a korábbi bőséges szubvenciókat, ami aláásta az ágazat rentabilitását. 2013-ban a tíz fő hazai szélenergiaipari befektető mintegy félmilliárd lej nyereséget könyvelt el, ám egy évre rá már 1,9 milliárd lej veszteséget mutatott a könyvelési egyenleg. Ekkor mind a tíz piacvezető vállalat veszteséges volt, míg egy évvel korábban még kilenc nyereségesen gazdálkodott.

Az energetikai ágazatot szabályozó országos hatóság, az ANRE adatai szerint 2006-ban Románia energiaszükségletének mintegy 40 százalékát széntüzelésű erőművek fedezték, szélturbináink egyáltalán nem voltak. A zöld energiaforrások kiaknázása lényegében 2010-ben kezdődött.

Azóta 6 milliárd eurót fektettünk szélerőművekbe,

a szélturbinák száma megközelíti az 1500-at. Tavaly az országos energiatermelés 12,5 százalékát környezetbarát forrásokból (nap, szél, biomassza) állítottuk elő, a szélerőművek piaci részesedése 4,47 százalék volt. Ezzel párhuzamosan a szénerőművek az országos elosztó rendszerbe táplált energiának már csak 27 százalékát termelték meg.

A környezetbarát szélenergia hasznosításának tekintetében az európai éllovas Németország, ahol majd 45 ezer MW a termelési kapacitás. A második helyen Spanyolország áll, 23 ezer MW összteljesítménnyel, míg a brit szélerőművek maximális kapacitása 13 ezer MW. A szélenergia hasznosítására jellemző módon a fejlett gazdasággal rendelkező országokban helyeznek nagy hangsúlyt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.