Szélből származik a dán energiafogyasztás egynegyede

Meghaladták a dániai szélenergia-létesítmények az 1 GW-os üzembe helyezett kapacitást, ami azt jelenti, hogy immár szélből származik az ország energiafogyasztásnak egynegyede.

Ez a nagyszerű eredmény azonban nem szült önelégültséget a dán kormányban: Koppenhágában máris azt tervezik, hogy 8 éven belül elérik az 50%-os szélenergia-felhasználást, elsősorban a tengerre telepített szélturbinák révén, írja az energiacentrum.com.

Egy korábbi terv még csak 35%-ot irányzott elő 2020-ig, de az új, egyre hatékonyabb turbinák és a szektor rendkívüli fejlődése arra készteti az észak-európai országot, hogy egyre nagyobb beruházásokat eszközöljön a széliparba. A szélerőművek gyártása és telepítése azonban nem elegendő ezekhez az ambiciózus tervekhez: szüksége Dániának olyan politikai reformokra is, amelyek elősegítik a lakosság energiatakarékosságának erősítését is. A végső cél, hogy 2050-re az ország teljes energiaszükségletét megújuló forrásokból biztosítsák.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.