Százmilliókat spórolna évente megújuló energiával a szegedi egyetem

A rezsicsökkentést több milliárd forint értékű beruházásokkal kívánják elérni, de így is megéri. Egyedülálló magyar szabadalmi megoldással, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ parkja alatt húzódó szennyvízcsatorna melegével fűtenék a József Attila Tanulmányi és Információs Központot Szegeden.

A projekt közbeszerzési fázisban van, kivitelezőre várnak. Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: az eljárás lényege, hogy a klinika parkja alatt futó szennyvízcsatorna hőjét átvezetnék a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A TIK éves rezsije 300 millió forint körüli, tetemes részét fűtésre költik, ezért fontos a megújuló energia használata.

7-9 év alatt megtérülne

A rendszer hűtésére is alkalmas, mert nyáron hidegebb levegőt tudnak elvonni a föld alatti csatornából. A szennyvízhőt hasznosító berendezést is tartalmazó beruházás mintegy 170-180 millió forintból 2015 októberére, a következő fűtési szezonra valósulhat meg. A fejlesztés – évente közel 20-22 millió forintot spórolva – 7-9 év alatt megtérülne.

A TIK fűtését és hűtését jelenleg hőcserélő rendszerrel oldják meg: levegőt szívnak be a központba, ezt hűtik vagy melegítik. A tervezett fejlesztés azért jó, mert télen melegebb, nyáron hidegebb levegőt tud biztosítani.

200 milliót spórolna az SZTE

A Szegedi Tudományegyetemnek több megújuló energetikai fejlesztése is volt az elmúlt években. A napokban átadott geotermikus kaszkádrendszer szegedi és újszegedi termálköreinek kiépítésével 1,25 milliárd forintból 37 egyetemi és önkormányzati intézményt látnak el geotermikus hőenergiával.

A szegedi önkormányzattal és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal közös fejlesztés során kiépített rendszerre csatlakoztatták többek között a klinikai központot, a Somogyi-könyvtárat, a biológiai kutatóközpontot, a Városi Sportcsarnokot és Uszodát, az ÁNTSZ épületét, a Herman Ottó és a Móra Ferenc Kollégiumot. A beruházásnak köszönhetően 80-100 millió forint maradhat a kasszában, ami 10-15 éves megtérülést jelent.

Az egyetem éves rezsiköltsége 2 milliárd forint körül mozog, ennek legalább 10 százalékát szeretnék megtakarítani a fejlesztésekkel. Ezt szolgálják a napelemes beruházások is. Jelenleg 800 kilowattos összteljesítményű napelempark üzemel az egyetemi épületek tetején, kategóriáját tekintve a legnagyobb az országban. A 24 épületet érintő fejlesztéssel mintegy 30 millió forintot tudnak megtakarítani évente.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.