Százmilliárd jut a lakossági energiamegtakarítási beruházásokra

A kormány egyetért azzal, hogy a 2014-2020 közötti programozási időszak uniós támogatásai esetében a nyertes ajánlattevők 50 százalékos előleget kaphassanak biztosíték nélkül, a lakosság az energetikai megtakarítást eredményező beruházásokra pedig csak visszatérítendő támogatáshoz jusson – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A jövő évi gazdaságnövekedés érdekében szükséges fejlesztéspolitikai intézkedésekről szóló határozat 100 milliárd forintot irányoz elő a lakosság energiamegtakarítási beruházásaira felvehető hitelre. A kormány úgy határozott, hogy a visszatérítendő pénzügyi eszközöket és a vissza nem térítendő támogatásokat össze kell kapcsolni oly módon, hogy a visszatérítendő pénzügyi eszközök esetében az alapok alapját kezelő szervezet, míg a vissza nem térítendő támogatások esetében az irányító hatóságért felelős miniszter dönt a projekt támogatásáról.

Október végén több hétig tartó bizonytalanság után a Miniszterelnökség bejelentette, hogy az augusztusban beígért, 40%-nyi vissza nem térítendő uniós támogatás helyett 66%-nyi részarányban lényegében ingyenhitelt biztosít a kormány a magáningatlanok energetikai korszerűsítésére.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.