Szaúd-Arábia már telepíti is első szélturbináját

A GE leszállította az első szélturbinát Szaúd-Arábiába, a telepítés 2017 januárjában kezdődik. A beruházást végző Saudi Aramco, a világ legnagyobb olajtársaság jelezte, történelmi lépés ez a megújuló források fejlesztése érdekében a sivatagi olajkirályságban.

A szaúdi olajvállalat és az amerikai technológiai óriás közös vállalkozásának az egyik fontos célja, hogy megmutassa a szélenergia életképes Szaúd-Arábiában. Az első, 2,75 megawattos turbina az olajtársaság egyik tárolótelepét fogja ellátni energiával. Az arab királyság igen ambíciózus célokat fogalmazott meg a Saudi Vision 2030 elnevezésű programjában, a megújuló források arányának növelését illetően, 9,5 gigawattnyi kapacitást terveznek 2030-ra üzembne állítani. Az első turbina megérzésével igazoljuk erős elkötelezettségünket az energiamixünk diverzifikációja ügyében – áll a Saudi Aramco közleményében, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.