Számíthatunk a szélre

2030-ra, vagyis 15 éven belül villamosenergia-igényeink negyedét tudnánk lefedezni szélenergiával. Részesedésük az EU energiamixéből jelenleg 10%.

Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) adatai szerint a következő 15 évben 320 gigawattos kapacitást tudnának elérni a tagállamok együttvéve – feltéve ha betartják vállalásaikat a megújuló energiák részesedésének bővítésére vonatkozóan. Ehhez kormányzati akarat és megfelelő jogi környezet szükséges. A szélenergiás eszközök árszintje az elmúlt néhány esztendőben drasztikusan csökkent, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslése szerint 5 év alatt 30%-kal lett olcsóbb. A szélenergia-infrastruktúra ára még sebesen csökkent, ráadásul itt technológiai javulás is tapasztalható, a szolárpanelek nagyobb százalékú hatékonysággal képesek hasznosítani a napsugarakat, mint néhány évvel korábban.

A fejlett ország energiaszektorának növekedése már csak a megújuló energiáknak köszönhető, mutatott rá Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a The New York Times-ban. (Értsd: a fosszilis üzlet nem bővül.) (Japán az atomkatasztrófa után döntött úgy, hogy szélre vált.) Az EWEA szerint a szélenergiás telepek építése 334 000 embernek nyújtana megélhetést.

A szélenergiával kapcsolatos fejlesztések már-már sci-fi szerűek. Hamarosan héliummal töltött repülő szélturbinák (Buoyant Airbone Turbine) szolgáltatnak megújuló energiát Alaszkában. A prototípus már tesztelés alatt áll.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.