Szállnak a darvak Kardoskút felett

Soha nem tapasztalt létszámban telelnek át a Darvak az Orosházához közeli kardoskúti Fehértó természetvédelmi területen.

A napokban elvégzett számlálás alapján 25 ezer költöző madár telel az enyhe tél és a szántóföldeken található viszonylag sok táplálék miatt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi területén – közölte Tirják László parkigazgató a Békés Megyei Hírlap hétfői számában. Az MTI érdeklődésére a ritka természeti jelenséget részletezve elmondta, hogy a darvak északon költenek, és a skandináv országokból vándorolnak Dél-Európa felé. Az utóbbi években egyre több vándorló madárfaj választja a déli országrész háborítatlan területét telelésre. A mostani számlálás azt bizonyítja, hogy kedvező időjárás esetén tömeges megjelenésükre is lehet számítani, ami ritka élményt nyújt a természet iránt érdeklődők és a szakma számára. A nemzeti park mérései szerint ilyen létszámban még soha nem teleltek darvak a kardoskúti Fehértó védett részén – húzta alá az igazgató. A tó területe közel hetven hektár, ahol a természetvédelmi munkának köszönhetően sikerült visszaállítani a természetes élőhelyeket, az eredeti növényi és vízi környezetet. Tirják László elmondása alapján felejthetetlen élményt nyújt a madarak csoportos repülése: nyolcvan-száz fős csoportban húznak el a tó felett hajnalban, amikor elhagyják szálláshelyüket, illetve napnyugtakor, amikor visszatérnek a tóra. A madarak 15-20 kilométeres körzetben szállnak le táplálkozni. A tó nyugalma, a táj zavartalan csendje a vadliliket is Kardoskútra vonzotta. E különleges, szintén északon költő vadlibafajból jelenleg ötezer madár tartózkodik a területen.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.