Sütőháború: gáz, indukciós, elektromos, halogén?

Milyen dolgokra figyeljünk új sütő, főzőlap vagy tűzhely vásárlásakor?

A háztartási gépek térnyerése elképesztő ütemben zajlik. Egy konyhában kell lennie sütőnek, a döntés azonban nem egyszerű, ráadásul mindenkinek más szempontok fontosak. A panelekben gyakran átalánydíjat fizetnek a gázra, így ott a gázsütő jóval takarékosabb, hiszen fix összegért annyit használjuk, amennyit csak akarjuk. Egy olyan családi házban, ahol a napelemek megtermelik az áramot, az elektromos sütő lesz gazdaságosabb.

A gázos sütőket olcsóbban beszerezhetjük, újonnan 50 ezer forinttért egy ‘A’ energiasztályba tartozó, 4 zónás, 55 literes tűzhely a legtöbb helyen megvásárolható. Erre már van két év garancia, de a jótálláshoz egy szakszervíz vagy szakember üzemehelyezése szükséges.

Egy hasonló paraméterekkel rendelkező elektromos sütő 80 ezer Ft, extraként lehet benne grill funkció, időmérő óra és sütővilágítás. Ha kicsit jobban a zsebünkbe nyúlunk, öntisztító és melegen tartó funkció, hőkijelző, légkeverés, forgónyárs és gyerekzár is jár mellé.

Az indukciós főzőlap hatásfoka a legnagyobb. Itt a hő közvetlenül a tűzhelyre tett edényben keletkezik, nem melegíti sem a levegőt, sem a tűzhelyet. Ennek oka, hogy az indukciós tűzhelyekben egy réztekercs van (elektromágnes), ami váltóáram alatt egy oszcilláló mágneses mezőt hoz létre.

Gyorsabban érik el a kívánt hőmérsékletet és energiatakarékosabbak a fűtőszállal működő típusoknál, azonban csak mágnesezhető edényekkel és serpenyőkkel boldogulnak. A legtöbb acél és öntöttvas főzőedény ilyen, az alumínium, réz, üveg és egyes rozsdamentes acél edények azonban nem használhatóak. Egy mágnes segítségével könnyedén ellenőrizhető akár a megvételre szánt, akár a már meglévő edények alkalmassága, mivel az indukciós főzőlapon használható edények vonzzák a mágnest. Áruk nagyjából megyegyezik az elektromos tűzhelyekkel.

indukciós főzőlap

Nem túl elterjedtek, de léteznek halogénes főzőlapok is. Ezek bármilyen edénnyel jól működnek, elég magas a hatásfokuk, kifejezetten energiatakarékosak de piszok drágák: egy olcsóbb kerámialapos halogén tűzhely ára 250 ezer forint.

Fogyasztás szempontjából nem könnyű összehasonlítani őket. Annak ellenére, hogy a gázsütő hatásfoka a legrosszabb, a legolcsóbban mégis ez üzemeltethető. Egy megajoule energiáért a gáz esetében 2,7 forintot, az áram esetében 12,5 forintot (1kWh ~ 3,6 MJ) fizetünk ki. Az egyszerűség kedvéért 10 liter vizet forralunk teafőzéshez, 15 fokról 75 fokra melegítjük fel.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.