Sűrített levegő – a vállalati energiahatékonyság aranybányája

A leggyorsabban megtérülő és a legkisebb költséggel járó energiahatékonysági beruházások egyike a sűrített levegős rendszerek optimalizálása.

2 napos energiahatékonysági workshop a Zollner Kft.-nél.

Sűrített levegő workshop

Intenzív 2 napos energiahatékonysági workshop a Zollner Kft-nél

Az iparban a sűrített levegőt előnyös tulajdonságai miatt elterjedten alkalmazzák már a XIX. sz. óta energiaközvetítő közegként. A sűrített levegő környezetbarát és nem kevésbé hatékony, mint más közegek, de csak akkor, ha helyesen használják fel. Ma ez sajnos nem így van.

Egy Európai Uniós tanulmány szerint az Unió 15 legfejlettebb országában 80 000 GWh/év villamos energiát fordítanak sűrített levegő előállítására. Még ezekben az országokban is óriási energiamennyiség lenne megtakarítható a sűrített levegő előállításában. A megtakarítási potenciál 80% is lehet egyes üzemekben. A tanulmány óvatos becslése szerint 13 500 GWh/év elektromos energia, ezzel 5,3 Millió tonna CO2 kibocsátás lenne megtakarítható, akár éven belüli megtérüléssel, egyszerű intézkedésekkel.

A magyar iparban a helyzet még rosszabb. Átlagosnak mondható az 50-60%-os energiapazarlás, amely legtöbb esetben egyszerű, beruházást nem igénylő intézkedésekkel, 1 éven belüli megtérüléssel megtakarítható.

Ehhez szeretnénk egy speciális képzéssel segítséget nyújtani, gyakorlatorientált módon, konkrét vállalati helyszínen.

Pazarlás nélkül — megtakarítás okosan és hatékonyan

Energiacsökkentés = költségcsökkentés + klímavédelem

Vállalat piaci pozíciójának erősítésért és annak hosszú távú megtartásához

Optimális üzem a sűrített levegő előállítás eszközei számára = hosszabb élettartam

Növekvő ellátásbiztonság = kevesebb meghibásodás, kisebb szerviz– és karbantartásköltség

Hulladékhő hasznosítása = további energiamegtakarítás

Bővebb információ ide kattintva.

További vállalati energiamegtakarítási lehetőségek

Veszteségfeltárás és energiagazdálkodás vállalati szemszögből

„Képzeljük el, hogy gépjárművünkben beragad a kézifék, amiről azonban nincs tudomásunk. Azt vesszük észre, hogy romlik a teljesítmény, nem gyorsul az autó, és még többet is fogyaszt. A kézenfekvő megoldás természetesen nem az, hogy erősebb motort szereltetünk be – ez mindenki számára megmosolyogtató lépés lenne – hanem hogy feltárjuk a megnövekedett energiaigény okát, jól szervezett műszaki és menedzsment lépések megtételével kiküszöböljük azt, és visszaállítjuk a gép optimális üzemét. Ellenkező esetben csak szükségtelen beruházási költségeket generálnánk, a jármű fogyasztása pedig továbbra sem csökkenne, hiszen a megnövekedett energiaigényt ugyanúgy ki kellene elégítenünk.” – A fenti példához hasonlóan a vállalat energiaigényét is növelik különböző haszontalan fogyasztások. Ezek felismerésére, kezelésére, s így a vállalati energiafogyasztás minimalizálására ad megoldást a veszteségfeltárás, valamint az összehangolt energiagazdálkodás.

Bővebb információ ide kattintva.

ISO 50001: Egy szabvány a vállalati energiahatékonyságért

A vállalati energiagazdálkodás célja, hogy megszervezze, átláthatóvá és előremutatóvá tegye a létesítmények energiaellátásával összefüggésben jelentkező teendőket, ezáltal pedig csökkentse az üzemeltetés költségeit, és mérsékelje a káros környezeti hatásokat. Az energiagazdálkodás irányításának megszervezése azonban számtalan akadályba ütközhet. Az MSZ EN ISO 50001:2012 szerinti energiairányítási rendszer bevezetésével ezeket a többletköltségeket, és az ezekkel járó környezeti lehet hatékonyan csökkenteni.

Bővebb információ ide kattintva.

Kapcsolat

Kottmayer Krisztina

kottmayer@ahkungarn.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.