Sugárzik a fukusimaiak vizelete

Radioaktív sugárzást mértek 15, a sérült fukusimai atomerőmű környékén élő ember vizeletében, ezzel bizonyossá vált, hogy a lakosok belső sugárzásnak is ki vannak téve – adta hírül a Japan Times.

A vizsgált, 4 és 77 év közötti japánok mindegyike a márciusi cunami és földrengés következtében megrongálódott fukusimai erőműtől 30 és 40 kilométerre lévő két településen él. Vizeletükben a Hirosimai Egyetem professzorai 3 millisievert erősségű sugárzást mértek, és a két májusi vizsgálat során radioaktív céziumot is kimutattak a mintákban. “Ha nem esznek zöldségeket, vagy más sugárszennyezett élelmiszereket, nem lesz nagyobb probléma. De nem lesz egyszerű az embereknek továbbra is ezen a területen élniük” – kommentálta a vizsgálatok eredményeit Nanao Kamada biológusprofesszor. “Azt szeretnénk, ha ezek az adatok meggyőznék a lakosokat az elköltözés szükségességéről.” A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a környék lakosait 4,9 és 14,2 millisievert közötti sugárzás érte két hónap alatt. Összehasonlításképpen, a gyomor-és bélrendszer röntgenvizsgálat során 14 millisievert sugárzás éri a betegeket.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.