Az idei évtől már nem csak kulturális, hanem "zöld" fővárosa is van Európának: idén elsőként Stockholm viselheti a címet. Az ötlet először 2006 májusában merült fel egy tallinni konferencián, amelyet Jüri Ratas, az észt főváros akkori polgármesterének javaslatára hívtak össze.

Stockholm Európa első zöld fővárosa

Az idei évtől már nem csak kulturális, hanem “zöld” fővárosa is van Európának: idén elsőként Stockholm viselheti a címet. Az ötlet először 2006 májusában merült fel egy tallinni konferencián, amelyet Jüri Ratas, az észt főváros akkori polgármesterének javaslatára hívtak össze.

A találkozón 15 európai városnak és az észt városok szövetségének képviselői közös memorandumot fogadtak el az Európa Zöld Fővárosa cím létrehozásáról – idézi fel a kezdeteket az Európai Bizottság honlapja. Mára több mint 40 jelentős európai város, köztük 21 tagállam fővárosa támogatja a kezdeményezést.
Mostantól kezdve tehát minden évben egy olyan európai város viselheti a címet, amely élen jár a környezetbarát városi életmód kialakításában, így példaként szolgálhat más városok számára. Az Európa Zöld Fővárosa címért minden, legalább 200 ezer lakosú város pályázhat a 27 EU-tagállamban, a tagjelölt országokból (Törökország, Macedónia, Horvátország), valamint az Európai Gazdasági Térség országaiból (Izland, Norvégia, Liechtenstein).

Azoknak az országoknak az esetében, amelyekben egyetlen város lakossága sem éri el a 200 ezret, az ország legnagyobb városa pályázhat.
A díj első nyerteseként idén Stockholm, majd jövőre Hamburg viselheti a címet. A 2012. és 2013. évre vonatkozó pályázatok leadási határideje 2010. február 1. volt, így már kiderült, hogy 17 európai város – Espoo, Malmö, Glasgow, Reykjavík, Torun, Łódź, Antwerpen, Nürnberg, Nantes, Vitoria-Gasteiz, Barcelona, Murcia, Sevilla, Bologna, Róma, Ljubljana és Budapest – méretteti meg magát a zöld fővárosi címért. A döntőbe jutott városok nevét március végén teszik közzé, míg az eredményhirdetésre októberben, az idei zöld főváros Stockholmban kerül majd sor.

Megszabadulni a fosszilis energiahordozóktól

Az Észak Velencéjeként is ismert svéd főváros mindenesetre feladta a leckét a többi pályázónak: a több mint 800 ezres város lakosságának 95 százaléka legfeljebb 300 méteres távolságban él a legközelebbi zöldterülettől. A város emellett többek között korszerű, integrált szemléletű hulladékgazdálkodásával, a zajszennyezés megelőzésére bevezetett világos és hatékony intézkedéseivel, a vízminőség védelmére kidolgozott, új viszonyítási pontot teremtő tervével érdemelte ki az elismerést.

Stockholm környezettudatosságát bizonyítja az is, hogy a város minden vonata és belvárosi busza megújuló üzemanyaggal közlekedik. A település teljes üvegházgáz-kibocsátása 25 százalékkal mérséklődött 1990 óta, és a városvezetés azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy 2050-re teljesen függetlenné teszi a fővárost a fosszilis energiahordozóktól.

Az év folyamán számos program várja Stockholmban az érdeklődőket és a szakértőket. A hivatalos szemináriumok témái felölelik az állampolgárokkal való környezetvédelmi témájú kommunikációt, a polgárok zöldprojektekbe való bevonását, a fenntartható városi környezet (például városi fásítás, esővíz kezelése, veszélyes hulladék) kérdéskörét, a város és a térség vállalatai által megkötött klímapaktum részleteit és tanulságait – olvasható a város honlapján.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld Órája kezdeményezéséhez értekezlet és koncert is kapcsolódik majd, de szakmai tanácskozást tartanak például a gerillakertészetről is, és számos kiállítás nyitja meg kapuit a fenntarthatóság témakörében. Október 20. és 22. között sor kerül az első Európa Zöld Fővárosa konferenciára, amelynek fő célja, hogy fórumot biztosítson a fenntartható városi fejlődéssel kapcsolatos tudás- és tapasztalatcserére az európai városok képviselői között.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. Ha az én életemben lesz olyan magyar város aki megkapja ezt a címet rettentő büszke leszek hogy így fel tudott állni Magyarország. (f21)