Sosem volt olyan meleg az Északi-sarkon, mint most

Minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték az Északi-sarkvidéken a szeptemberrel zárult 12 hónapban, írja az MTI.

Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet, a NOAA kedden közzétett adatai szerint ugyanis az arktiszi levegő átlaghőmérséklete 2014 októbere és 2015 szeptembere között 1,3 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot, és ez a legmagasabb hőmérsékletet jelenti a mérések 1900-as kezdete óta.

A jelentés szerint az északi-sarkvidéki téli jégtakaró, amely az átlagosnál két héttel korábban, február 25-én érte el legnagyobb kiterjedését, az eddigi legkisebb volt az adatgyűjtés 1979-es kezdete óta. A nyári jégtakaró, amely szeptemberre zsugorodott a legkisebbre, a negyedik legkisebb volt a mérések kezdete óta.

„Az Északi-sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld más térségei, és ez következményekkel jár a világ biztonságára, az éghajlatra, a kereskedelemre, az árfolyamokra nézve” – állapította meg közleményében a NOAA tudományos vezetője, Rick Spinrad.

A vizsgált időszak átlaghőmérséklete 3 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század elején mért hőmérsékletet az Arktiszon.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.