Sokmilliós olajkitermelésbe kezdenek Szegednél

20-25 millió hordó olajat termelne ki a Mol Szeged mellett. Több ezer méteres kút fúrásába kezdtek a Szegedi-medence nyugat koncessziós területen, Algyőn pedig egy kutatás-fejlesztési projektet indítottak.

“Két hete kezdte a társaság az első fúrás lemélyítését. Több ezer méterre fogunk lefúrni az olajért, és remélem, egy-két hónapon belül sikeres eredményekről tudunk beszámolni” – mondta Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója a szegedma.hu-nak.

A koncessziós terület mintegy 350 négyzetkilométeres, az előzetes becslések szerint a Mol 20-25 millió hordó olaj kitermelését célozta meg, ami több, mint Magyarország egyéves termelése. A Mol Nyrt. évek óta csökkenő mennyiségű kőolajat és földgázt tud a felszínre emelni magyar területeiről. Az algyői mező 50, a dunántúli pedig már 75 éves, fogyatkozó készletekkel, a mostani kutatással a termelés csökkenését próbálják ellensúlyozni.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.