Sokkoló adatok az olajfogyasztásról

A globális olajfogyasztás 73 százaléka jut a közlekedésre. A világon naponta felhasznált 85 millió hordó kőolajból előállított termékek oroszlánrészét elviszi a közúti szállítás és közlekedés – ismertette csütörtökön publikált közös tanulmányában a Booz and Company nemzetközi tanácsadó cég, és a Világgazdasági Fórum.

A tanulmány szerint az előállított különféle üzemanyagokból 73 százalék jut a közúti közlekedésre, 10-10 százalék a légi-és vízi közlekedésre, és mindössze 3 százalék a vasútra. A következő húsz évben a globális fuvarozási ágazat energiaigénye 40 százalékkal fog növekedni – ezzel párhuzamosan növekszik a szén-dioxid-kibocsátás is -, ami komolyan veszélyeztetheti az ágazat fenntarthatóságát. Ezért a tanulmány szerint olyan összehangolt akciókra és az energiatakarékosságot célzó beruházásokra van szükség, amelyek révén 2030-ig 25 százalékra csökkenthető a kőolajból előállított üzemanyagok aránya. Ehhez globális méretekben évente legalább 400 milliárd dollárnyi beruházást kell megvalósítani.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.