Az utóbbi években jelentősen csökkentek a rezsiköltségek, ennek ellenére az átlagos magyar lakás állapota alapján még további nagymértékű spórolásra lenne lehetőség. Sokat nyerhetünk, ha a szabályváltozások miatt egyébként is le kellene cserélni a gázkazánt.

Sokallja a fűtésszámlát? Így cseréljen olcsón kazánt

Az utóbbi években jelentősen csökkentek a rezsiköltségek, ennek ellenére az átlagos magyar lakás állapota alapján még további nagymértékű spórolásra lenne lehetőség. Sokat nyerhetünk, ha a szabályváltozások miatt egyébként is le kellene cserélni a gázkazánt.

A modern kondenzációs kazánok magasabb hatásfoka évente átlagosan 50-70 ezer forint megtakarítást hozhat, cserébe viszont 600 ezer–1 millió forintos beruházásra van szükség. Igen ám, de ha lakástakarékot is igénybe veszünk, vagy esetleg pályázunk, akkor a 10-15 éves megtérülési idő a harmadára is csökkenhet. Függetlenül az utóbbi bő 5 évet felölelő fokozatos rezsicsökkentéstől, a többségnek nem lenne ellenére, ha még kevesebbet kellene havonta fizetni a gázért, az áramért vagy a vízért. Számtalan formában tehetjük meg, hogy korszerűsítjük az otthonunkat, és energiahatékonyabb rendszert építünk fel. De ugyanígy ebbe a sorba illik a gázkazán cseréje is, ami a fűtési költségeinket csökkentheti. Azért is gondoltuk, hogy foglalkozunk a témával, mert a nyár folyamán európai uniós forrásból vissza nem térítendő támogatásra lehet majd pályázni, a lakástakarékpénztári megtakarítást természetesen itt is fel lehet használni (sőt az áthidaló kölcsönt is), ráadásként pedig kedvezményes lakáshitel is elérhető a lakás/ház korszerűsítésére.

Pontosan mit várhatunk a kondenzációs kazánoktól?

Az európai uniós kazáncsere-rendelet értelmében Magyarországon 2016 közepétől már csak kondenzációs kazánt lehet beszereltetni (csak 86 százaléknál magasabb hatásfokú berendezések telepíthetők). Bizonyos fajtájú és teljesítményű kazánokkal felszerelt társasházi lakások az utolsó pillanatban 2018-ig haladékot kaptak. Ennek ellenére sokan azzal találhatták szembe magukat, hogy akár a még jól működő – de idősebb – kazánjukat is le kellett cserélni a kondenzációs kazánra, mert ez a leglogikusabb döntés, hacsak nem volt éppen egy vadonatúj készülékük. Az új gép nagy előnye a magasabb hatásfokban rejlik, többek között úgy, hogy képes a korábban pazarló módon a kéményben elszálló meleg füstgáz egy részét már a gázkazán belsejében felhasználni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.