Soha nem volt még ilyen forró márciusa a világnak

Az elmúlt hónap volt a legmelegebb március a világban a feljegyzések 1880-as kezdete óta, és már a 11. egymást követő hónapban dőlt meg a hőmérsékleti rekord – közölte kedden az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A Föld átlaghőmérséklete a szárazföldön és a tengereken márciusban 12,7 Celsius-fok volt, ami 1,22 fokkal haladja meg a 20. század átlagát. Az idei március 0,32 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a tavalyi hasonló hónap, amely pedig szintén hőmérsékleti rekordot döntött a márciusok sorában – idézi az MTI a hivatalt.

A NOAA adatai szerint az elmúlt hónap különösen meleg volt Brazíliában, Délkelet-Ázsia nagy részén, Afrika középső és keleti részein, Kanada egyes vidékein, Ausztrália északi és keleti térségeiben. Önmagában az is történelmi csúcs, hogy 11 egymást követő hónapban dőlt meg a hőmérsékleti rekord. Hasonló sorozatra 1944-ben volt példa, de akkor a rekordok sora 10 hónap után megszakadt. A mostani rekordot klímakutatók az El Nino csendes-óceáni légköri jelenség hatásának tulajdonítják.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.