Skizofréniát és autizmust okozhat a légszennyezettség

Amerikai kutatók eredményei szerint a légszennyezettség fontos szerepet játszhat a skizofrénia és az autizmus kialakulásában. Különösen a férfiak vannak veszélyben.

Agyi rendellenességek

A Roschesteri Egyetem kutatói fehér egereket tettek ki a hazai településeken is jelenlévő kisméretű szálló por szennyezettségnek. Azt tapasztalták, hogy ha az egerek fiatalkorukban szennyezett környezetben élnek, akkor különböző idegrendszeri károsodások alakulnak ki náluk. A kutatók szerint a fejlődési rendellenességek épp azokat a területeket érintik az agyban, amely az embereknél az autizmushoz és a skizofréniához köthető – számolt be az eredményekről a legszennyezes.hu.

Férfiak veszélyben

A káros hatások elsősorban a hímnemű egereknél volt megfigyelhető, ami azért is érdekes, mert az autizmus és a skizofrénia is elsősorban férfiaknál jelentkezik.

Deborah Cory-Slechta professzor szerint eredményeik újabb bizonyítékkal támasztják alá, hogy a légszennyezettség komoly idegrendszerei zavarokat okozhat, és hogy szerepe van az autizmus és a skizofrénia kialakulásában.

Depressziót is okozhat

A kutatás során az egereket egy átlagos amerikai város légszennyezettségének tették ki. Egy héten négy napig, négy órán keresztül lélegezték be a szennyezett levegőt az egerek. Ez az időtartam megfelel egy átlagos amerikai csecsemő kitettségének, éppen ezért az adatok különösen aggasztóak.

Korábban az ilyen kutatások a légszennyezettségnek elsősorban a légzőszervekre gyakorolt hatását vizsgálták, ám az elmúlt években egyre több bizonyíték van a szálló por idegrendszert károsító hatására.

A legfrissebb kutatások szerint a légszennyezettség rontja a gyermekek értelmi képességeit és szerepe van a depresszió kialakulásában is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.