Sikerült lassítani az elsivatagosodást Kínában, de nem eléggé

Kína 1,73 millió négyzetkilométernyi elsivatagosodott területéből 530 ezer négyzetkilométernyi tehető újra termővé, de a jelenlegi ütemben ehhez 300 évre lenne szükség – jelentette ki a terület szakértő irányítója kedden Pekingben.

Kína területének egynegyedét borítja sivatag, vagy olyan föld, amely belátható időn belül sivataggá lesz, vagyis termőképessége elveszőben van – számolt be a mai helyzetet jellemző állapotról Liu Tuo, az elsivatagosodás elleni küzdelem vezetője a témában rendezett pekingi sajtótájékoztatón. Mindez veszélyezteti a világ legnépesebb országában a mezőgazdasági termelést és a vízellátást.
A már érintett terület óriási, a megelőzés rendkívül nehéz – hangoztatta Liu, s elmondta, hogy körülbelül 1,73 millió négyzetkilométer az elsivatagosodott földterület, amelyből 530 ezer négyzetkilométer menthető meg. Jelenleg a rekultiváció évente alig több mint 1700 négyzetkilométert érint, ami azt jelenti, hogy ezzel az ütemmel még 300 évre lenne szükség a mai helyzet rendbe tételéhez.

A befektetés ezen a területen jelentősen elmarad a szükségestől – húzta alá Liu, s anélkül, hogy közelebbről megnevezte volna a térségeket, megjegyezte, hogy egyes regionális kormányzatok nem veszik elég komolyan a problémát.
A 2005-2009 között végzett országos felmérés során, amely a talajromlást és a sivatagosodást térképezte fel, megállapították, hogy 2009 végéig összesen 2,62 millió négyzetkilométer földterület minősége romlott.
Az elmúlt öt évben ugyanakkor sikerült a sivatagosodásban érintett összterület nagyságát valamelyest – fél százalékponttal – csökkenteni – állította az állami erdészeti hivatal helyettes vezetője, Csu Lie-ko (Zhu Lieke). Szerinte egyebek mellett a füvesítésekkel, az erdősítésekkel sikereket értek el, mégha ezek a teljes feladatot tekintve kezdetlegesnek is mondhatók.
Lie-ko megjegyezte, hogy 4,35 millió négyzetkilométerrel Kína rendelkezik a legnagyobb sivatagi, illetve elsivatagosodott területtel.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozással, az aszályos időszakok meghosszabbodásával, a helytelen földhasznosítással, túllegeltetéssel az elsivatagosodás folyamata felgyorsulhat, a helyzet pedig már most belátható veszélyekre figyelmezt.
Kína a körülmények javítására egyebek mellett az erdővel borított területet a 2005-ös állapotokhoz képest 40 millió hektárral kívánja növelni 2020-ig.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.