Saját vízerőművet minden háztartásnak

A japán Ibasei olyan kompakt vízerőművet fejlesztett, amihez nincs szükség duzzasztógátakra meg víztározóra, igaz nem is termel annyi energiát, de segítheti a háztartások vagy közösségek ellátását.

A hajtóműre emlékeztető szerkezetet bármilyen folyóvízben el lehet helyezni, ott a víz megforgatja a turbinalapátokat, a generátor pedig 100 voltos áramot termel. A most bemutatott változat 7 km/h-s sodrásnál 250 wattot termel, a veszteségek figyelembevételével a fejlesztők öt egység alkalmazásánál számítanak 1 kilowattos teljesítményre. Háztartásokon kívül önkormányzatok is használhatják, elektromos autók töltőállomásaihoz vagy a közvilágítás ellátásához, írja az attraktor.blog.hu. A napelemekhez képest fontos előnye, hogy a folyók sodrása folyamatosan jelen van, szemben a napsütéssel. A fejlesztők 2013-ban már szeretnék piacra dobni a kompakt erőművet, az árral kapcsolatban csak annyit mondtak, hogy körülbelül annyiba kerül majd, mint egy kompakt gépkocsi.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Nincs hozzászólás

  1. És a halakkal mi lesz?