Saját biodízellel tankolhatják a traktorokat

A termelők 2013. január 1-jétől legálisan tölthetik munkagépeikbe a saját gazdaságukban megtermelt növényből kisajtolt, tiszta növényi olajat a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvénymódosítás tervezete alapján. A jogszabályt az Országgyűlés a napokban tárgyalja.

A saját előállítású, tiszta növényi olaj után az üzemanyag célú gázolajra érvényes adómérték 18%-át kell megfizetni, írja a szabadfold.hu. A következő évtől tehát a mezőgazdasági termelő által – kizárólag saját célú felhasználásra – termelt alapanyagból, tiszta növényi olajat előállító üzemre is adható ásványolaj-adóraktári engedély. Jövedéki adót a tiszta növényi olaj-gyártó adóraktárban előállított, maximum 97 liter/ha/év mennyiségben felszanált ásványolaj után kell majd fizetni. További kedvezmény, hogy ha a jövedéki biztosíték összege nem éri el az 500.000 forintot, akkor a jövedéki biztosíték nyújtásától el kell tekinteni. Az adóraktári engedélyezésre, az adóraktár-engedélyes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási kötelezettségre vonatkozó általánosnál kedvezőbb szabályokat a jelenleg is hatályos jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvény végrehajtási rendelete fogja tartalmazni.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.