Rosszabb is lehetett volna a Mexikói-öböl olajszennyezése

A legújabb kutatások igazolják, hogy igazából a Mississippi-folyó a kiömlött olaj nagy részét távol tartotta a partoktól.

A treehugger.com értesülései szerint a BP olajfúró vállalat által okozott olajszennyezés, valamint a Mississippi-folyó évenkénti áradása ugyanakkor történt, és a folyó az átlagosnál több tiszta vizet hozott az öbölbe. Ez a vízáradat pedig állítólag egy ideig sikeresen távol tartotta a terjedő olajfoltot a partvidéktől. „Észrevettük, hogy nagy eltérések mutatkoztak aközött, hogy hova jósolták az olaj megjelenését a katasztrófa másnapján, és aközött, hogy az ténylegesen hol jelent meg. Ez talán nem is nagy meglepetés, hiszen a számítógépes modelleket nem abból a célból generálták, hogy előre jelezzék az olaj mozgását, hanem azért, hogy a víz folyását lássák előre” – nyilatkozta Douglas Jerolmack, a Pennsylvania-i Egyetem kutatásvezető professzora arra válaszolva, hogy mi indítványozta az új felmérést.

A tudósok megvizsgálták a nyilvánosságra hozott adatokat, és arra jutottak, hogy az olajszennyezéses baleset idején egy „nagyon ellenálló bucka volt megtalálható a Mississippi deltatorkolata környékén, ahol megemelkedett a tengerszint.” Ahogy a folyó áradásának vége szakadt, ez a bucka eltűnt, és az olaj az előre jelzett módon közeledett tovább a partok felé.

Ajánlott tartalom

A “mesterséges fotoszintézis” vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.