Románia energia-felhasználásának közel negyede megújuló forrásból származik

Az EU minden tagállamának megvan a 2020-ig szóló célkitűzése, amely a kiinduló helyzettől, a megújuló energiák lehetséges felhasználásától és a gazdasági teljesítménytől függ.

A megújuló energia összes fogyasztásban képviselt aránya szempontjából az Európai Unióban Románia a 10. helyen áll. A megújulók részesedése az EU statisztikai hivatala, az Eurostat tegnap közzétett adatai szerint 2015-ben 24,8 százalék volt Romániában. A legmagasabb arányt Svédország érte el, 53,9 százalékot. A svédeket, jelentősen lemaradva, Finnország követi (39,3 százalék). Az élcsoporthoz tartozik még Lettország (37,6 százalék), Ausztria (33 százalék) és Dánia (30,8 százalék). A rangsor túlsó végén Luxemburg és Málta található, ahol az energia-fogyasztás alig 5 százaléka származik megújuló forrásokból. Nem áll sokkal jobban Hollandia (5,8 százalék), Belgium (7,9 százalék) és az Egyesült Királyság (8,2 százalék) sem.

Az EU minden tagállamának megvan a 2020-ig szóló célkitűzése, amely a kiinduló helyzettől, a megújuló energiák lehetséges felhasználásától és a gazdasági teljesítménytől függ. Románia és 10 másik ország már elérte a kitűzött célt. Ebbe a csoportba tartozik Bulgária, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Horvátország, Olaszország, Litvánia, Magyarország, Finnország és Svédország, írta a figyelo.hu.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.