Egy környezettudatosságra nevelő hongkongi játékfilm, a február 8-án bemutatott, The Mermaid (A hableány) lett az első kínai alkotás, amelynek jegybevételei meghaladták a 3 milliárd jüant (130 milliárd forint).

Rekordokat döntöget Kínában egy környezettudatosságra nevelő játékfilm

Egy környezettudatosságra nevelő hongkongi játékfilm, a február 8-án bemutatott, The Mermaid (A hableány) lett az első kínai alkotás, amelynek jegybevételei meghaladták a 3 milliárd jüant (130 milliárd forint).

Stephen Csou scifi vígjátéka, amely kínaiul Mej zsen jü címen fut, már egy hete minden idők legnagyobb kasszasikerét hozta. Az akkori jelentés szerint 2,47 milliárd jüanért (107,6 milliárd forint) váltottak rá jegyet. A hazai filmek sorában a korábbi csúcstartó a Monster Hunt című élőszereplős animációs 3D-s film volt 2,44 milliárd jüannal.

A hableány egy szerelmi történet, amelynek középpontjában egy gátlástalan ingatlanmágnás áll, aki védett tengeri területek megvásárlása után azok fejlesztését tervezi és delfineket mészároltat le. Ellenfelei azonban egy csodaszép sellőt bérelnek fel, hogy csavarja el a fejét és ölje meg. A hableány azonban beleszeret.

A hableány premierje egybe esett a kínai holdújév első napjával, sikere azóta töretlen, és a világ második legnagyobb filmpiacán szinte minden kategóriában rekordot döntött.

A WildAid kínai természetvédő szervezet örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy sikere van egy társadalmi üzenetet hordozó filmnek, ami szerintük a kínai mentalitás változásáról tanúskodik. A rendező egy televíziós nyilatkozatában maga is azt mondta, hogy filmjével elsősorban nem egy szerelmi történetet akart elmesélni, hanem a természet ember általi lerombolására akarta felhívni a figyelmet.

A Monster Hunt lehagyásához a helyi sztárok sokaságát felvonultató A hableánynak mindössze 12 napra volt szüksége. Pekingben nem tartják kizártnak azt sem, amit nemrég még mindenki elképzelhetetlennek nevezett, vagyis, hogy egy kínai film elérheti akár az 5 milliárd jüanos jegybevételt is.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.