Rekordmértékű karibi korallfehéredéstől tartanak a kutatók

A szokatlanul meleg tengervíz miatt rekordmértékű korallfehéredéstől tartanak a kutatók a Karib-tengerben. A várhatóan a következő hetekben megkezdődő fehéredést a rendkívül meleg tengervíz okozza: mérések szerint a víz hőmérséklete magasabb, mint a jelentős 2005-ös fehéredés idején.

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad vissza. Ha a folyamat hosszú időn át tart, a korallok elpusztulnak.
Az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA) korallzátony-figyelő hálózatának koordinátora, C. Mark Eakin szerint a jelenség érdemben csak most kezdődik, ahogyan belépünk abba a hónapba, amelyben a tengervíz rendszerint a legmelegebb.
“Ezen a héten a vízhőmérséklet átlépte a 2005-ben mértet, ami elsősorban az enyhe téllel és a sorban már második éve aktív El Nino jelenséggel magyarázható” – mutatott rá Eakin.
Öt évvel ezelőtt a keleti Karib-tenger egyes részein a korallok 90 százaléka fehéredett ki, és több mint a felük el is pusztult. A fehéredés az idén várhatóan nagyobb területet érint majd.
A NOAA szakembere szerint a bajt tetézi, hogy a Karib-tengerre nehezedő nagy nyomás – szennyezés, élőhely-pusztulás, túlhalászat – miatt nem valószínű, hogy a sérült korallzátonyok felépülnek.
A turizmustól függő karibi szigetországok gazdaságilag is jelentős károkat szenvedhetnek. A 2005-ös fehéredést követően a World Resources Institute úgy becsülte, hogy a korallzátonyok pusztulása évi 350-870 millió dolláros (75-186 milliárd forintos) gazdasági kárt okoz a térségnek. Az amerikai környezetvédelmi agytröszt jövő februárban tervezi közzétenni frissített számításait.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.