Régi kikötőből fenntartható ökonegyed

Houthaven, Amsterdam egyik legnagyobb és legrégibb kikötője hosszú ideje használaton kívüli, ezért átalakítják egy új, fenntartható, karbonmentes, alacsony fogyasztású házakkal beépített negyeddé.

A városközponthoz közel fekvő kikötő medencéjében egy sor félszigetet létesítenek és ezekre telepítik a házakat, iskolákat, kereskedelmi szolgáltatásokat, minden olyan létesítményt, ami a negyedet önellátóvá teszi. (Aiolus News) Ezt az önállóságot napelemekkel, miniszélerőművekkel, napkollektorokkal kiterjesztik az energia, a fűtés és a meleg víz ellátásra is. Az ökonegyed a lakosok bevonásával épül. Javaslataik, kívánságaik bekerülnek a tervekbe. Ehhez az érdekeltek megkapták a szükséges adatokat a felhasználandó anyagokét is beleértve, így a családoknak lehetőségük van a legoptimálisabb feltételek kiválasztására.

A munkálatok május elején megkezdődtek az O blokkal, az első úszó félszigettel, amely egyben a legeredetibb is lesz. Itt kapnak helyet a közösséget szolgáló intézmények és itt lesz az egyetlen, négyemeletesnél magasabb épület, amely vonatkozási pont lesz a negyed és a város számára. Hollandiáról lévén szó, a közlekedés megtervezése is elsőrendű feladat. Houthaven területén csak az ott lakók autói közlekedhetnek. A negyedet a tengeren keresztül és gyalog vagy bicikli utakon lehet majd megközelíteni. Ökológiai jellege miatt a projektet az Európai Unió is pénzügyi támogatásban részesíti.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.