Rajz- és fotópályázat a környezetkímélő közlekedés népszerűsítésére

A környezettudatos és energiakímélő közlekedés fontosságának témáját bemutató rajzokat, fotókat és egyéb alkotásokat várnak a Föld napja alkalmából meghirdetett rajz- és fotópályázat szervezői.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NEFMI), a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium a szeptemberi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Naphoz kapcsolódóan hirdeti meg hagyományosnak számító rajz- és fotópályázatát. A versenyben óvodástól középiskolás korig bárki részt vehet, közösen készített képekkel pedig családok is indulhatnak. A pályázatokat július 15-ig lehet postára adni. A részletes pályázati kiírás a www.kormany.hu oldalon olvasható. Az alkotásokat összesen hat – korosztályonként egyéni és csoportos, valamint családi – kategóriában értékelik. A legsikeresebb művek alkotóit kerékpárral és különdíjakkal jutalmazzák. A díjakat az idén tízéves Európai Mobilitási Hét szeptember 16. és 22. közötti programsorozatának részeként adják át. A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást is rendeznek.

 
    A pályázat célja, hogy arra ösztönözzék a gyermekeket és felnőtteket, hogy közlekedjenek környezetbarát módon: gyalog, biciklin vagy tömegközlekedéssel. A motorizált járművek, különösen a személygépkocsik előnyben részesítése a városi közlekedésben komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ilyenek például a közlekedési balesetek miatti személyi sérülések, a szennyezett levegő okozta légzőszervi betegségek, a közlekedési zsúfoltság miatti stressz, az alvászavarokhoz, zaklatottsághoz vezető zajszennyezés, a mozgásszegény életmód miatti túlsúly vagy az egyre szélesebb kört érintő szív- és érrendszeri problémák – olvasható a NEFMI által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.