Radikálisan csökkenthető a magyar házak szén-dioxid-kibocsátása

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának kutatói szerint csak a házak szigetelésével 60 százalékkal csökkenthető a káros szén-dioxid-kibocsátás, a geotermikus hűtés-fűtési rendszer kiépítésével pedig további 35 százalékkal.

Ha az új házak építésekor hőszivattyús rendszert, korszerű hőszigetelést, módosított faanyagokat és a nyílászárókon intelligens tömítőelemeket alkalmaznak, a szén-dioxid kibocsátás 95 százalékkal csökkenthető. Az emberi tevékenység éghajlatalakító tényezővé, a globális felmelegedés legfőbb okozójává vált az üvegházhatású gázok és porok légkörbe való kibocsátásával. Az üvegházhatású gázok közül kiemelkedik a szén-dioxid-kibocsátás, mivel 20-150 évig is megmarad a légkörben, folyamatosan növeljük gáz arányát a légkörben. A szén-dioxid légköri koncentrációjának növekedéséhez nagymértékben hozzájárul a rohamos léptékű erdőirtás is, hiszen természetes megkötője a növényzet, írja az index.hu.

A legjelentősebb kibocsátók a lakóépületek, az erőművek, az ipar és a közlekedés. Amikor házat építünk vagy korszerűsítünk, hajlamosak vagyunk a gyártók honlapján elsősorban a gazdaságossági szempontokat figyelembe venni. A kutatók összehasonlították a különböző fűtési rendszerek szén-dioxid kibocsátását. Ez szorosan összefügg a költségekkel: ha kisebb az energiaigény, csökkennek a költségek és az energiaelőállítás-felhasználás során kibocsátott szén-dioxid mennyisége is.

A kutatók modelljükben egy nyolcvanas évekbeli, 100 négyzetméteres családi házzal számoltak: ha a ház fűtését gázfűtéssel oldják meg, akkor akkor egy év alatt 5484 kilogramm szén-dioxidot bocsátanak ki (1 köbméter földgáz felhasználásakor a kibocsátott szén-dioxid 1,963 kilogramm). A klímával való hűtés egy év alatt további 358 kg szén-dioxidot bocsát ki (átlagosan 1 kWh áram felhasználásánál a kibocsátott szén-dioxid 0,567 kilogramm). Azaz egy év alatt összesen 5842 kilogramm a kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

Geotermikus hőszivattyús rendszerrel ez az érték 3762 kilogrammra csökkenthető. Jobb szigeteléssel, modern nyílászárókkal  2337 kilogrammra. A két módszerrel együtt a kibocsátás az eredeti érték közel egynegyedére, 1505 kilogrammra csökken. A legjobb megoldás természetesen az, ha egy új ház építésénél figyelünk a szigetelésre, módosított faanyagokat és intelligens tömítőket használunk: egy ilyen építésű ház szén-dioxid-kibocsátása 506 kilogrammra csökkenthető. Ez hőszivattyú alkalmazásával 326-ra redukálható, ami már a vizsgált hagyományos családi ház fogyasztásának alig több mint 5 százaléka.

(A tanulmány a Környezettudatos energia hatékony épület című TÁMOP­ 4.2.2.A–11/1/KONV­ 2012­0068 számú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg).

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.