Pláza a vulkán belsejében

Egy lenyűgöző vulkán alakú építmény bukkant fel az olasz városban, Nola-ban, pár kilométerre a legendás Vezúvtól. A kúp alakú bevásárlóközpont terveit Renzo Piano készítette, és a Vulcano Buono elnevezést kapta.

A „Jó vulkán” egy egészen újszerű képpel, és elrendezéssel járul hozzá Nola kereskedelmi központjához. A konstrukciót a táj jellegzetes hegyei, vulkánjai ihlették, enyhén oldalra dőlő profiljával kiemelkedik a körülvevő épületek közül. Tetejét 2500 növényfajból álló zöld réteg takarja, ami egyrészt szigeteli az alatta fekvő belső teret, emellett még esztétikus is. Renzo Piano egyébként is a füvesített dombok híve, lásd a Kaliforniai Tudományegyetem épületét, melyet szintét ő tervezett. A vulkán 150 méter átmérőjű krátere kültéri színházként, és piactérként is funkcionál. A belső tér dupla üveges, napvédő fóliával felszerelt tetőablakai segítenek redukálni a világításhoz használt energiát. A Vulcano Buono boltokat, szupermarketet, egy kétezer fős mozitermet, éttermeket és még egy hotelt is rejt magában. Renzo Piano tervező leírása szerint a komplexum „egy korunkbeli görög piactér, mely teret ad rendezvényeknek, találkozóknak, megbeszéléseknek, vagy csak összegyűjti az embereket.”

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.