Pincétől a padlásig – tanácsok, hogyan éljünk zölden

Akár kertes házban, akár tömblakásban, panelban, vagy műemlékvédelem alatt álló épületben élünk sokszor felmerül bennünk a kérdés: mit tehetnénk még, hogy életmódunk zöldebbé váljon?

Gyakorlati tanácsokat, tapasztalati beszámolókat kaphatunk egy KEOP projekt keretében elkészült ismeretterjesztő filmek és a hamarosan elkészülő „Pincétől a padlásig” kiadványból, melyek a Csalán Egyesület és partnerszervezetei jóvoltából régiós szinten kerülnek terjesztésre. A projekt egyik fő célja, hogy mindenkiben tudatosítsa, ő is tehet az éghajlatváltozás mérsékléséért, és ez nem nyűg, hanem örömet okoz, sőt, takarékosabb életvitelt eredményez. Ha épp építkezésbe kezdünk, természetesen több a lehetőségünk, mert építhetünk akár passzív házat, vagy ötleteket gyűjthetünk az esztergomi ökotechnikai bemutató házban, de a lehetőségink akkor is adottak, ha meglévő otthonunkat, életvitelünket szeretnék tudatosabbá, fenntarthatóbbá tenni.

„A filmek és a kiadvány összeállításakor törekedtünk arra, hogy minden élethelyzetben, minden lakhatási körülmények között hasznos és könnyen megvalósítható ötleteket, tanácsokat adjanak. Kiemelt terület például a sokszor mellőzött társasházi és műemléki épületek lehetőségeit bemutató rész. Hiszen ekkor is használhatunk környezetbarát tisztítószereket, vásárolhatunk tudatosan és helyben, komposztálhatunk közösen a többi lakóval”. – mondta el Horváth Zoltán, a kiadványt szerkesztő Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke. „Nagy erénye az elkészült filmeknek és kiadványnak, hogy négy környezeti tanácsadó iroda, azaz a Csalán Egyesület , az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület , a Gaja Egyesület és a Nők a Balatonért Egyesület egymást erősítő tapasztalatait építi be, foglalja magába. – nyilatkozta Kiss Renáta, a régiós projekt vezetője. „A KEOP projekt az év végéig tart, de környezeti tanácsadó irodáink a kibővített szolgáltatásokkal (például ökoauditálással, hőkamerás felvételek készítésével, kölcsönözhető eszközökkel, könyvekkel, oktatócsomagokkal) továbbra is várják a lakosságot, mindemellett környezeti tanácsadóink is várják a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket, bejelentéseket.” – tette hozzá a programvezető.
A pincétől a padlásig végigjárva tehát az otthonainkat könnyebben megtalálhatjuk azokat az apró, de hatásos eszközöket, amelyek a fenntarthatóbb jövő, gyermekeink zöldebb életének irányába visz.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.