Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Pert indítottak a civilek a fővárosi légszennyezettség miatt

Pert indítottak a civilek a fővárosi légszennyezettség miatt

Bírósághoz fordult a Levegő Munkacsoport, mert álláspontja szerint Budapest és környékének levegőminőségi terve a jelenlegi formájában nem alkalmas a légszennyezettség érdemi csökkentésére.

Idén áprilisban a Levegő Munkacsoport azzal a kéréssel fordult az illetékes zöldhatósághoz, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a főváros és környéke légszennyezettségének egészségügyi határérték alá szorítására szolgáló tervet és tegye alkalmassá arra, hogy azt a lehető leghamarabb végre lehessen hajtani. A szervezetet a jogi eljárásban a ClientEarth (Ügyfél a Föld) nevű nemzetközi környezetjogi szervezet támogatja és a Környezeti Menedzsment és Jog Egyesület (EMLA) segíti.

A környezetvédelmi hatóság válaszában kifejtette: a tervben csak arra van lehetőségük, hogy összegyűjtsék az érintettek javaslatait, de kötelezően semmit nem tudnak sem előírni, sem számon kérni. Tehát a környezetvédelmi hatóság tehetetlennek és eszköztelennek nyilvánította magát. Ez az állásfoglalás azonban – a civilek álláspontja szerint – jogsértő, hiszen a hazai és uniós jogszabályok, valamint az európai bírósági gyakorlat egyértelműen arra utalnak, hogy a levegőminőségi tervnek kötelezően előírt intézkedéseket kell tartalmaznia, amelyeket rövid idő alatt végre kell hajtani oly módon, hogy érdemben csökkenjen a levegő szennyezettsége.

„A hatóság álláspontjával ellentétben meggyőződésünk, hogy a levegőminőségi terv kiváló lehetőség lenne arra, hogy a hatóság az érintettek számára kötelező intézkedéseket írjon elő, és számon kérje ezek hatékony végrehajtását annak érdekében, hogy jelentősen csökkenjen a mindannyiunk egészségét fenyegető szennyezettség” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A zöldhatóság elutasító válaszát követően a civil szervezet keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz azzal a kéréssel, hogy kötelezze a hatóságot egy érdemi levegőminőségi terv kidolgozására és végrehajtásának szigorú ellenőrzésére.

„Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint évente több mint 14 ezer idő előtti haláleset írható a szennyezett levegő számlájára Magyarországon, azaz egyértelműen környezet-egészségügyi válságról beszélhetünk. Az országot az Európai Unió tagjaként jogszabály is kötelezi arra, hogy tiszteletben tartsa a levegőminőségre vonatkozó normákat, és hogy kellő gondossággal járjon el. Úgy látjuk, hogy a magyarországi levegőminőségi tervek nem hatékonyak, de bízunk benne, hogy más országokhoz hasonlóan a bíróság Magyarországon is elősegíti a kedvező változást. Ezért is támogatjuk magyar partnereinket a Budapest és környéke levegőminőségi tervével kapcsolatos perben” – fejtette ki Agnieszka Warso-Buchanan, a ClientEarth jogásza.

A ClientEarth már több európai országban támogatott hasonló jogi eljárásokat, amelyek eredményei megerősítik azt az értelmezést, hogy a terv feladata a légszennyezettség egészségügyi határérték alá csökkentése. Ezen perek eredményeként például Csehországban és Szlovákiában a bíróságok megállapították, hogy a jelenlegi levegőminőségi tervek homályosak és elégtelenenek, és előírták új tervek készítését.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.