Percek alatt okoz génkárosodást a cigaretta

A cigarettában lévő rákkeltő anyagoknak csupán néhány percre van szükségük ahhoz, hogy egy későbbi tumor kialakulásának alapjait megteremtsék a DNS károsításával.

Amerikai tudósoknak kutatásukban most először sikerült a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) hatását végigkövetniük. Ez a szennyező anyag a dohányfüst mellett megtalálható a széntüzelésű gyárakban és a faszénen sült ételekben is. A tizenkét önkéntes dohányos részvételével zajló vizsgálat szerint a dohányzás után csupán 15-30 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a PAH a vérben olyan anyaggá alakuljon, amely genetikai változásokat, így rákot idézhet elő. Stephen S. Hecht, a Minnesotai Egyetem munkatársa és kollégái szerint a cigarettában lévő PAH a tüdődaganattal és 18 további rákfajtával hozható összefüggésbe.

Hecht elmondta, a kutatás egyedülálló, mivel csak a cigarettafüst belégzésének hatását vizsgálja, egyéb károsító tényezők, például a légszennyezettség vagy a szegényes étrend figyelembe vétele nélkül.
A kutatók figyelmeztetnek arra: téved, aki azt hiszi, hogy majd “időben” abbahagyja a dohányzást. A genetikai károsodások nem évek múltán lépnek fel, hanem adott esetben már az első cigaretta elszívása után.
Az amerikai nemzeti rákkutató intézet által támogatott kutatás eredményeit a Research in Chemical Toxicology című szaklapban mutatták be.
Tüdőrákban világszerte háromezren halnak meg naponta, a halálozások 90 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.