Percek alatt kicserélhető a Teslák lelke

Egy teljesen önvezető rendszer megalkotása nem gyerekjáték, és nagyon jól tudja ezt mostanra a Tesla is, amely évek óta ígéri, hogy hamarosan megérkezik a sofőrt nem igénylő autonóm rendszerük.

Az amerikai gyártó a kezdetekben használt kamerákból és szenzorokból álló „mindent látó szemet” egyszer már frissítette, ám ekkor kiderült, hogy az autókban található számítógép nem képes elégségesen feldolgozni az ezekből érkező rengeteg információt, ezért később az autopilot vezérlőjét is frissítették, írja a teslasok.hu. A gond csupán, hogy nem egyszerre érkezett az érzékelőcsomag és az új számítógép. Éppen ezért voltak, és vannak is olyan autók, amik bár a második generációs szemekkel figyelik a környezetet, mégsincs meg bennük a jóval nagyobb teljesítményű hardver. Akik így jártak, azokat Elon Musk még múlt októberben nyugtatta meg a Twitteren, hogy lesz lehetőség a hardver cseréjére, ráadásul akik megvásárolták a Full Self-Driving csomagot is, azoknak ezt teljesen ingyen végzi a Tesla.

Az egyik kanadai Model X tulajdonos autójában így a 2.5-ös verziójú hardver dolgozott, amiben az új, bivalyerős Tesla feldolgozóegység helyett még az Nvidia jóval kisebb teljesítményű hardverje muzsikát. Ez eddig nem okozott problémát, azonban a V10-es szoftver érkezésével már gyülekeznek azok a funkciók, amelyek nem érhetők el a régi számítógéppel. Ilyen például az új vizuláció a kijelzőkön, ami jóval magasabb grafikai teljesítményt követel. A Model X tulajdonosa úgy döntött, hogy bepróbálkozik a számítógépcserével. Felhívta a Teslát, és megkérdezte, hogy van-e lehetőség az ingyenes cserére. A gyártó azt válaszolta, hogy persze, van, ráadásul meg sem kell hozzá mozdulnia, hiszen az upgrade-et a Tesla mobilszervize is végre tudja hajtani.

Házhoz jött tehát a Tesla, és másfél órával később már bent is volt az új, Tesla gyártmányú számítógép az autóban. Ezután egy kétórás frissítés következett, ami felkészítette az autót az új hardverre, majd a V10-es verziójú szoftver újratelepítésével már meg is jelentek az eddig nem elérhető újítások. A gyártó vezérének ígéretéhez híven pedig a műveletet teljesen ingyen végezte a Tesla. A tulajdonos sajnos nem videózhatta le a cserét, de néhány fotó azért készült a folyamatról. Az látszik, hogy a Tesla saját számítógépe kívülről is izmosabbnak tűnik elődjénél. A szerelő elvileg karrierje során először végzett számítógépcserét egy Teslában, ráadásul nem is számít gyakorinak, hogy a tulajdonosok ezt kérik a Teslától.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.