Pénteken lép életbe a szigorított fővárosi szmogrendelet

Pénteken lép érvénybe a megújított budapesti szmogrendelet, amelynek értelmében a szmoghelyzet riasztási fokozatában már nem a páros és páratlan rendszám alapján korlátozzák az autók közlekedését, hanem a környezetvédelmi plakettek színe szerint – közölte Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az eseményen – amelyen az Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ) közösen az új légszennyezettséget előrejelző rendszert mutatták be – Ikvai-Szabó Imre úgy fogalmazott: az egyhangúlag elfogadott rendelet szerint a fekete és piros matricájú járművek használatának szüneteltetését kérheti a főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatától kezdve, a riasztási fokozatban pedig megtilthatja azok közlekedését.
Erre a változtatásra azért van lehetőség, mert megváltozott a kétszintű, sárga és zöld jelzések rendszere, amely helyett már négy színnel jelölik a járművek környezetvédelmi tulajdonságát, így lehetővé vált a forgalomkorlátozás alapelvének módosítása, egy szakszerűbb megoldás bevezetése – mondta.
Ez azt is jelenti, hogy a jelenleg sárga matricával ellátott autókat átmenetileg a riasztási fokozatban is lehet használni, amíg a következő műszaki vizsgán az új rendszerbe illeszkedő jelzést nem kapnak.

Új szabályként a főpolgármester azt is kérheti, hogy az autósok gépjárművük haladási sebességét 20 km/órával csökkentsék, kivéve ott, ahol 30 km/óra vagy annál kisebb a megengedett legnagyobb sebesség. Erre a rendelkezésre főként a téli időszakban lehet szükség.
Az új rendelet emellett 2011. december 1-jétől megtiltja az avar és a kerti hulladék elégetését – jelentette ki a politikus. November 30-ig ezeket elégetni kizárólag hétfőtől szombatig, 10 és 15 óra között lehet – tette hozzá.
A szabályozás értelmében az égetés tilos a Hungária körúton belül, valamint közterületen, egészségügyi, szociális, gyermek-, ifjúsági, nevelési és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények, szabadidőközpontok és egyházi intézmények 100 méteres körzetében, azok működési időtartama alatt.

Az avarról és kerti hulladékról így elsősorban helyben komposztálással kell gondoskodni, vagy a háztartási hulladéktól elkülönítve, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. által külön erre a célra forgalmazott zsákban kell összegyűjteni azt, amelyet a közszolgáltató elszállít – tájékoztatott a főpolgármester-helyettes.
Az avarégetésre vonatkozó rendelkezések megszegőivel szemben 30 ezer forint, a gépjárművek esetében pedig 100 ezer forintig terjedő bírság szabható ki a megfelelő kormányrendeletek előírásai alapján.
Az eseményen Ikvai-Szabó Imre beszélt a Fővárosi Önkormányzat és az OMSZ együttműködésével létrejött szmogriadó-előrejelző rendszerről is, amely két napra előre mutatja a főbb légszennyező anyagok koncentrációjának alakulását. Ezzel a fejlesztéssel “picit előrébb járunk Európánál” – mondta a főpolgármester-helyettes.

A rendszer a budapesti forgalmi adatok és a főbb ipari létesítmények kibocsátását, valamint a meteorológiai helyzet változását figyelembe véve grafikonok és táblázatok segítségével mutatja meg a levegőminőség várható alakulását, így figyelmeztet a riasztási küszöbértékek esetleges elérésére – emelte ki Bozó László, az OMSZ elnöke. Hozzáfűzte: a fejlesztés azért is szükséges volt, mert a levegőminőség is befolyásolhatja az emberek komfortérzetét.
Az előrejelző rendszer a légszennyezettségi helyzet téli és nyári változatánál egyaránt alkalmazható – hangsúlyozta az OMSZ elnöke. A jövőre nézve megjegyezte: a továbbfejlesztésére is rengeteg lehetőség kínálkozik.
Bozó László elmondta: a legfrissebb levegőminőségi adatok megtekinthetők az OMSZ honlapján.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.