Pelletgyártó üzem létesült Tuzséron

Évente 7 ezer tonna pellet előállítására képes üzemet adták át pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron. A beruházó kecskeméti projektcég, a Kelet-Európai Bioenergetikai Kft. mintegy 50 millió forintos uniós támogatás segítségével, csaknem 200 millió forint összköltségből építette fel az üzemet a tuzséri Erdért Zrt. telephelyén – mondta Marozsi Imre, a társaság tulajdonosa az átadást megelőzően az MTI-nek.

Hozzátette: az óránként másfél tonna pelletet előállító, elsősorban a hazai piacra termelő gyár tizenkét munkahelyet teremtett Tuzséron. A pellet gyártásához szükséges, évi mintegy 14 ezer tonna – elsősorban fűrészpor és faforgács alapú – biomassza anyagot a helyi fafeldolgozó biztosítja az üzem számára. A beruházás célja a helyi hő- és energiaigények kielégítése mellett a megújuló energiaforrások magyarországi részarányának növelése.
Az elképzelések szerint  legalább 80-90 ezer munkahely a megújuló energiatermelés területén jelenik meg abból az egymillió munkahelyből, amely a kormány célkitűzése szerint a következő tíz évben létrejön – közölte Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára a tuzséri üzemavatón.  Az államtitkár-helyettes hangsúlyozta: a kitűzött cél elérésében a tuzsérihoz hasonló pelletüzemeknek nagyon nagy szerepük lesz.

Magyarországon jelenleg 15 ilyen gyár működik. Ahhoz, hogy  a lakossági hőigénynek – az uniós normák szerinti – hét százalékát pellettel kielégítsék, 2020-ig 40-50 hasonló üzemre lenne szükség – húzta alá az államtitkár. Hozzátette: ez több mint 1,3 millió tonnányi pellet feldolgozását igényelné, amivel csaknem 100 milliárd forint értékű orosz gázimportot tudna kiváltani az ország.
Jelenleg kevesebb mint 2.500-3.000 pelletüzemű kazán működik a magyarországi háztartásokban, a hét százalék eléréséhez viszont legalább 200 ezer kazánnak kellene gazdára találnia. A terv megvalósítása komoly állami támogatást igényel, az ehhez szükséges összeget pedig az Új Széchenyi Tervből finanszíroznák – fűzte hozzá Olajos Péter.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.

Nincs hozzászólás

  1. Érdeklődöm, milyen web-oldalon lehet a tuzséri pellet energia-paramétereiről, áráról, értékesítési információiról többet tudni?
    Köszönettel.