Peking levegőminősége továbbra is a veszélyes zónában van

A kínai holdújév első négy napjának tűzijátékokkal és petárdák tömegének robbantásaival terhelt levegőjének minősége Pekingben továbbra is a veszélyes zónában van – közölte a kínai média a főváros környezetvédelmi és megfigyelő központjának jelentése alapján.

Az egészségre legveszélyesebbnek tartott 2,5 mikron, vagy annál kisebb átmérőjű finom porszemcsék mennyisége egy köbméter levegőben szerdán átlagosan 200-250 mikrogramm volt, az egészségügyi határértéknek körülbelül a hétszerese. A központ szerint dacára annak, hogy az autóforgalom ezekben a napokban jelentősen megcsappant, a szennyeződés fokozatosan nő. A főváros szerint a helyzetért részben a szélcsendes időjárás is okolható. A hivatal a lakosok telefonjaira küldött sms-üzenetben hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy fogják vissza a tűzijátékozást. A figyelmeztetés a jelek szerint hatásosnak bizonyult, és ez a pirotechnikai eszközök eladásában is megmutatkozott. Az eddigi adatok szerint a tavaly hasonló időszakban eladott mennyiségnek körülbelül a kétharmada fogyott el. Az egyhetes szabadsággal járó tavaszünnep Kínában vasárnap vette kezdetét, a tűzijátékokat február 24-ig engedélyezik. Pekingben január 1. és február 28. között 23 szmogos napot regisztráltak, körülbelül tízzel többet, mint az elmúlt tíz év átlagában és a legtöbbet 1954 óta.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.