Passzívház, 90%-os energiatakarékosság

Két évvel ezelőtt készült el a katalóniai Lleidában Spanyolország első hivatalosan passzív ház minősítésű lakóépülete.

A Josep Bunyesc által tervezett ház fekvésének, anyagának, design-jának és nem utolsósorban napkollektorainak köszönhetően 90%-kal csökkentette energia-felhasználását a hagyományos házakhoz képest. (Aiolus News)
A kétszintes épület alapja egy előre gyártott faház, amelynek a homlokzatára szerelt napkollektorait délre irányították, hogy felfogja a passzív napenergiát, miközben megvédi a házat a forró spanyol nyaraktól. A központi udvar egy belső déli homlokzatot kínál, természetes fényekkel és szellőzéssel. A ház szigetelését birkagyapjúval végezték, és a külső, levegős felület megakadályozza a falak vizesedését. Nyáron nincs szükség arra, hogy kinyissák a dupla üvegű ablakokat, mivel egy vezetékekkel és szellőzőaknákkal megoldott hűtőrendszer biztosítja a megfelelő klímát és levegőt. Így lett egy kis faházból egy családnak életre szóló otthona.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.