Papírkoporsóban temetkeznek Velencében

Fa helyett keménypapírból készített koporsót ajánlanak velencei temetkezési vállalkozók; az első környezetkímélő szertartást San Michele velencei temetőszigeten tartották.

Nem pusztítja a természetet, égetéskor nem szennyezi a környezetet és kevesebbe kerül – hirdeti papírkoporsóit a velencei Paglierini temetkezési cég. A több mint százéves családi vállalkozás használta legelőször a keménypapírból préselt koporsót a múlt héten. Kívülről szemlélve nem sokban különbözik a megszokottól: méretében és formájában is egyezik elődjével, még színében is a hagyományos barna fakoporsót utánozza a papírból hajtogatott. Előnyének számít, hogy könnyebben mozgatható. Hátrányának tartják, hogy legfeljebb száz kilogramm súlyt bír el, és esőben gyorsan szétmállik, ezért szállítás közben muszáj lefedni.

Ami az árát illeti, a cégek a költséget a velencei sajtónak sem fedték fel, csak azt hangsúlyozták, hogy a papírkoporsó összehasonlíthatatlanul kevesebbe kerül a természetes fából készültnél. A környezetvédelem jegyében készítik az urnákat is – kukoricalisztből. Szintén újdonságot jelent, hogy Velence önkormányzata januártól engedélyezte a hamvak tengerben való szétszórását. Feltételként szabták meg, hogy a helyszín a szigetek partjától hétszáz méterre legyen. “Számtalan előjegyzést kaptunk már az Egyesült Államokból, Oroszországból és Japánból is” – közölték Paglieriniék.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.