Pályázati támogatás szalmaházépítésre

A ZBR-EH-09 pályázat kiírása szerint 25000 Ft/m2, tehát akár 3 millió forint támogatást is kaphatnak az építkezők az A+ energiamérlegű, minősített szalmaházakra. Szalmaházat legközelebb május 4-7. között tekinthet meg a Hungexpo területén megrendezésre kerülő Ökotech környezetvédelmi kiállításon.

Szalmaházak pályázati támogatással a CO2-kvóták árából

25000 Ft/m2 vissza nem térítendő támogatás igényelhető az A+ energia mérlegű, minősített Szalmaházakra a ZBR-EH-09 pályázatának kiírása szerint.

Megkeresésünkre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogathatónak ítélte a CereDom Szalmaházat. A környezetükért felelősséget vállaló Szalmaház technológiát választó építtetők akár 3 millió Ft visszatérítést is kaphatnak. A www.szalmahaz.hu oldalon tájékozódhatnak a szalmaház technológiáról.

Néhány fontos szabály a pályázatból:

“Új épület építése maximum 130m2 –ig támogatható. Nagyobb nettó hasznos alapterületű ingatlan építésének támogatása nem pályázható. A támogatási összegre akkor jogosult a pályázó, ha az igényelt támogatási összeget számlákkal fedezi. Számlával csak olyan költségek fedezhetőek, melyek a pályázat szempontjából támogatható és elszámolható (energiahatékonyságot javító, CO2 kibocsátást csökkentő) tevékenységek megvalósításával kapcsolatosak.

A támogatás típusa: utólagos, teljesítés arányos, vissza nem térítendő támogatás.

Az energetikai szabályozás szigorítása és annak betartása az egyetlen lehetséges út a fenntartható építések érdekében. Az Unió számos országában ma már az a természetes, ha egy épület tervezésénél elvégzik az energetikai-, környezeti hatás elemzéseket, számolnak CO2 kibocsátással. Jelenleg is már csak alacsony energia felhasználású, későbbiekben a passzívház minősítésű épületek kaphatnak építési engedélyt. A távolabbi cél az energia termelő épületek (aktív ház) elterjesztése.

Hazánkban is elérhetőek az alacsony energia felhasználású épületek, de van már néhány passzív és aktív ház is. CereDom Kft A-1/2008-as számú ÉME dokumentumában szereplő szalmabála építési technológia a fokozottan energia takarékos megoldások közé tartozik.

Az energia árak, a nem kívánatos környezeti változások mind arra adnak ösztönzést, hogy az építtetők a megszokásaikon változtassanak. Előre mutató, hogy a pályázati lehetőséget kihasználó építtetők kedvező áron, a fenntartási költségeiket minimalizálva nézhetnek a jövőbe. Az elkövetkező években folytatódni fog az energia árának emelkedése. Az emelkedés mértéke az elmúlt években felülmúlt minden prognosztizált adatot, ezért a legjobb tanács az lehet, hogy lehetőleg minél kevesebb energia felhasználás után fizessenek a szolgáltatóknak.

A családok életében legnagyobb tétel a téli fűtés és a nyári hűtés utáni energia számla. A jelenlegi előírásokat teljesítő épületek az energetikai rendelet értelmében “C” kategóriába sorolhatóak. A pályázat célja, hogy “A+” kategóriába eső fokozottan energiatakarékos épületek minél nagyobb számban épüljenek, melyeknek a fenntartása lényegesen kedvezőbb.

A pályázat részletes leírását az Energia Központ hazai pályázatai között találják.
Ökotech Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás

A CereDom Kft. az Autonóm ház koncepcióval együttműködve mutatja be a Szalmaház építési technológiáját az Ökotech környezetvédelmi kiállításon.

A 9. Ökotech Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállítás 2010. május 4–7. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban kerül megrendezésre. A kiállított modellünket az “A” pavilonban tekinthetik meg.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.