Pályázat indul közintézményi napkollektoros fejlesztésekre

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pályázatot hirdet napenergiát hasznosító rendszerek telepítésére bentlakásos közintézmények kezelésében lévő épületek számára, 2013. augusztus 5-i kezdettel – közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

A pályázatot a kvótabevételek terhére írják ki, keretösszege 867,2 millió forint.  A NFM tájékoztatása szerint a pályázaton az Emberi Erőforrás Minisztérium szakmai irányítása alá tartozó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő szakosított szociális vagy otthont nyújtó gyermekvédelmi szakellátást végző intézmények juthatnak támogatáshoz. A pályázaton elnyert forrásból napkollektor és csatlakozó elemeinek beszerzése, a kapcsolódó épületgépészeti rendszer meghatározott egységeinek korszerűsítése finanszírozható. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás mértéke az elismerhető bekerülési költség 100 százalékáig terjedhet.

Az igénybe vehető támogatás felső határa az engedélyezett, maximálisan befogadható bentlakásos gondozotti létszám alapján számított, fejenként legfeljebb 342 900 forint – írja közleményében az NFM. Pályázni olyan beruházásokra lehet, amelyek a szén-dioxid-kibocsátást csökkentik, és az energiahatékonyság javítását eredményezik. A telepítendő napkollektor-rendszernek szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez, és egész évben működőképesnek kell lennie. Az intézmények 2013. szeptember 5-től a forrás kimerüléséig nyújthatják be pályázataikat az NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére.

A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati portálon (www.kormany.hu) és a pályázatkezelő honlapján (www.nkek.hu) is megtalálható. Az új pályázati kiírás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2011 októberében meghirdetett, az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében megjelent, napkollektor-rendszerek kiépítését támogató lakossági pályázatának intézmények részére elérhető változata. A lakosság számára kiírt korábbi pályázat esetében a 2,97 milliárd forintos keretösszegből megvalósult beruházásoknak köszönhetően mintegy 4200 háztartás energiaköltségei csökkentek – ismertette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.