Palkovics: a fenntarthatóságnak be kell épülnie az oktatásba

A fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseknek be kellene épülniük az oktatásba – mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár hétfőn Budapesten.

Hétfőn megkezdődött a Fenntarthatósági témahét elnevezésű programsorozat a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. A megnyitón az államtitkár beszédében kiemelte: remélhetőleg néhány év múlva már az oktatás alapvető része lesz a fenntarthatóság, és nem kell külön témahetet tartani, hogy felhívják a figyelmet erre a kérdésre.

Palkovics László hangsúlyozta: a fenntarthatóság arról szól, hogy miként lehet kisebb energiabefektetéssel nagyobb tudásra szert tenni. Példaként említette, hogy a közlekedés, az autózás káros anyagok kibocsátásával jár, és az EU célként jelölte meg az üvegházhatású gázok szintjének csökkentését. Ennek eléréséhez lehet az autózás helyett más, környezetbarát közlekedési módokat választani vagy más lehetőségeket felkutatni – magyarázta.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa arról beszélt, hogy a gyermekek a kulcsszereplői a fenntarthatóságnak, az ezzel kapcsolatos jó döntéshozatalhoz kellenek a fiatalok is.

Kifejtette: nemzetközi jogászok már régóta gondolkodnak azon, milyen egyezmények szükségesek, hogy egy kicsit jobb legyen a bolygónk helyzete. E cél eléréséhez azonban a gyermekek is kellenek, a fenntarthatóság érdekében már most is érdemes beszélni arról, hogy milyen életük lesz az ő gyermekeiknek, unokáiknak – vélekedett. Hozzátette: a fiatalok egyúttal segíthetnek megérteni a modern világot, amelyben ők otthonosabban mozognak.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke hangsúlyozta: közelebb kell hozni a fiatalokhoz a fenntarthatóság ügyét, mert a mostani gyermekek még sok, a fenntarthatósággal kapcsolatos döntést fognak meghozni a mindennapjaikban.

Idén először rendezik meg a Fenntarthatósági témahetet, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A program célja a Föld napja üzenetének közvetítése, a diákok mozgósítása és széles körű szemléletformálása a környezet- és természetvédelem ügyéért. A programsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásával a PontVelem Okos Program szervezésében, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), az Oktatási Hivatal és a szerencsi Tokaji Ferenc gimnázium és szakközépiskola együttműködésével valósul meg.

A témahétre tematikus óraterveket, foglalkozásokat ajánlanak. Az alsósok témája a papírgyártás és az újrahasznosítás lesz, a felsősök pedig az élelmiszer útját követhetik végig és megismerkedhetnek az ökológiai lábnyom fogalmával. A középiskolásoknak a központi téma a klímaváltozás lesz. A tematikus tanórákhoz kapcsolódóan a kisebbeknek rajzpályázatot, a felsősöknek és középiskolásoknak országos kvízt szerveznek. Mindemellett meghirdetnek egy szelektív hulladékgyűjtési versenyt is.

A témahét záró eseményeként április 22-én Vedd kezedbe a Földet! címmel konferenciát tartanak.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.