Ötvenéves házból az első széndioxid – semleges lakóépület

A tervezett hat aktívházból már a negyedik is elkészült a Model Home 2020 program keretében, ezúttal egy felújítás.Nem sokkal az osztrák Napfényház átadását követően, elkészült a „Fényaktív Ház” nevet viselő újabb aktívház Németországban.

Öt hónap alatt teljesen modernizáltak és kibővítettek egy ötvenéves házat Hamburgban, melynek köszönhetően az nemcsak kitűnően élhető, hanem egyben ideálisan energiahatékony is lett. A Fényaktív Ház (LichtAktiv Haus) az első széndioxid-semleges felújítási projekt a VELUX Cégcsoport által elindított Model Home 2020 kezdeményezésen belül. A korábban szűkös és zárt épületstruktúrát tágas, sok napfényt beengedő terekké alakították át, ahol nagy szerepet kap a természetes szellőzés. A ház felújításának fő célja az volt, hogy az aktívházakra jellemző módon széndioxid-semlegessé tegyék, és minden energiaszükségletet önellátó módon és megújuló energiaforrásokból fedezzenek. Emellett fontos szempont volt annak megmutatása, hogy a jelenleg elérhető építőanyagokból is megvalósíthatók az EU által 2020-ra általánosnak tervezett közel nulla energiafelhasználású épületek. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.